Listopad 12 2018 19:37:49
Nawigacja
· Regulamin forum
· Regulamin PZW
· Strona główna
· Forum wędkarskie
· Kontakt
· Szukaj
· Dla zalogowanych
· Administracja
· Prognoza pogody
Wędkarstwo
· Rekordy na pierwszy plan
· Ogólne
· Gruntowe
· Karpiowe
· Spławikowe
· Muchowe
· Spinningowe
· Podlodowe
· Morskie
· Opowiadania
· Gatunki ryb
· Jak złowić
· Łowiska wędkarskie
· Inne
· Wędkarska szkoła
Warto zerknąć
· Artykuły
· Sprzęt wędkarski
· Galeria i tapety
· Sklepy wędkarskie
· Statystyki strony
· Wymiana linkami
· Site map
Toplista rekordów wędkarskich
· Internetowe rekordy Polski
· Rekordy strony
Toplista
· Amur
· Bass
· Belona
· Boleń
· Brosma
· Brzana
· Certa
· Czarniak
· Dorsz
· Głowacica
· Halibut
· Jaź
· Jelec
· Jesiotr
· Karaś pospolity
· Karaś srebrzysty
· Karp
· Kleń
· Krąp
· Konger
· Leszcz
· Lin
· Lipień
· Łosoś
· Miętus
· Molwa
· Okoń
· Płoć
· Pstrąg Potokowy
· Pstrąg Tęczowy
· Pstrąg Źródlany
· Rdzawiec
· Rozpiór
· Sandacz
· Sieja
· Sum
· Szczupak
· Świnka
· Troć
· Węgorz
· Wzdręga
· Zębacz
· Żabnica
Przyklej zdjęcie.
Wejdz na strone Kliknij Kliknij na : eigenes Bild anbringen Wybieramy zdjęcie z dysku. Nastepnie zaznaczamy: Ich bestätige...... Wpisujemy adres strony: Link ..... I klikamy na : Auf die pinnwand
Zobacz temat
 Drukuj temat
Ryby w słoiku- ukleja,płotka, karpik i śledż
Wiki
Zalewa octowa:

-1,1 l wody
- 0,1 l octu 30%
lub 0,3 l octu 10% (zwykłego)
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 mały liść laurowy
- 1 mała cebula
(pokroić w plastry)
- 1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka jarzynki do zup
(np. Vegetta)
- 1 łyżeczka maggi
- 1 kg świeżych ryb

Do pieczenia ryb:

- 100 g bułki tartej
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- olej


Ryby w occie
Ukleja ,płotka, śledż, karpik

Przygotowanie:

Swieże ryby opłukać, osolić i pozostawić na 30-60 min w chłodnym miejscu. Bułkę tartą wymieszać dokładnie z mąką pszenną w płaskim naczyniu. Jajko rozbić trzepaczką w głębokim talerzu. Ryby opanierować w jajku i przygotowanej mieszance. W głębokim oleju piec z obu stron na intensywny złoty kolor. Usmażone gorące ryby poukładać w słoikach.

W trakcie pieczenia przygotować zalewę: wszystkie składniki wymieszać i zagotować. Wrzącą zalewą zalać ryby w słoikach i natychmiast zakręcić wieczka. Nie zalewać ryb schłodzoną zalewą, ponieważ płyn w słoiku może zmętnieć.
Odstawić na co najmniej 2-3 dni.

Zyczę smacznegoWink
 
Rybcio
Wypróbuje za niedługo Twój przepis WikiWink
W stawie którym wędkuje płoci i wzdręg są tysiące także nie będzie problemu z złapaniem tej rybki, tylko kto ją będzie patroszył bo mi się za bardzo nie będzie chciało.Smile
Nie ma jak spławikowe wędkowanie Frown
 
Howi
rybcio napisał/a:
Tylko kto ją będzie patroszył bo mi się za bardzo nie będzie chciało.Smile


Szprotki tez nie są patroszone a sie je zjada [thumbsup]
 
skrzypek100
.... a można gdzies na wynos zamówić??
Wędkarstwo - To co tygrysy lubią najbardziej :-)
WYPUSZCZAJ RYBY - NO KILL!!!!
images25.fotosik.pl/214/5b9996c9e47460fd.jpg
 
Labedziak
skrzypek100 napisał/a:
.... a można gdzies na wynos zamówić??


A moze tez wyslesz do znajomych pare słoików?
Ja sie poswiece i bede testowal czy smakują.
i59.tinypic.com/3492a7t.gif
 
Kubek
a dobrze się sprawdzą np. inne ryby karpie czy liny ??
]
 
Labedziak
kubek napisał/a:
a dobrze się sprawdzą np. inne ryby karpie czy liny ??


Na pewno idzie leszcze i karasie,bo kiedys,za dziecka,przynosilem tego pelno do domu,to mama smarzyla i dawala do occtu.

A leszcz jest dobry,bo osci sie rozpuszcza albo zmiekna.[thumbsup]
i59.tinypic.com/3492a7t.gif
 
BartosH
Też lubię zjeść rybkę z octuWink, ryb nie piekę jak w powyższym przepisie, zwyczajnie smażę je bez żadnej panierki, zalewę robię nieco delikatniejszą, wg mnie najlepsze do octu są liny,duże karasie, klenie i okonie, w tym roku złożyłem sobie 2 słoiki linów w zalewie octowej, któregoś zimowego wieczoru będą jak znalazł, póki co zimują w lodówceWink
[img]http://images49.fotosik.pl/12/46230dc0e6731b84m.jpg[/img] is not a valid Image.
Edytowane przez BartosH dnia 01-05-2009 09:45
Nigdy nie kłóć się z głupim - ktoś mógłby nie zauważyć różnicy między wami...
 
biedula
Mam pytanie. Czy można w ten sposób przyżądzić rybe niesmażąć jej tylko na surowo zamarynować? Tak jak to sie robi ze śledziami [thumbsup] .
 
Grzes77
Widzę, że sporo osób robi rybki w podobny sposób. Ja z takiej zalewy jadłem krąpie przygotowane przez wuja, były naprawdę pyszne a stanowiły super dodatek do buteleczki Wink po nieudanym wędkowaniu. Przepis polecam w szczególności na zakąskę Wink[thumbsup].
 
miros
Grześ77 chyba po udanym wędkowaniu, skoro rybki były na przekąskę.[hahaha][hahaha]Wink
 
Pippo
Nie pamiętam jak ale pamiętam że trzebiąc szwedzkie szczupaki na wyprawie (oczywiście za potop szwedzki) to ojciec robił jakoś szczupaka w zalewie ale będę się musiał zapytać jak
Lin - słodkowodne MiniGame Wink
 
Semi
Zawsze mam w piwnicy 2 słoiki 0,9l marynowanych płotek, okoni lub karasi, lubię czasami sobie parę rybek na kolację wyjąc, pyszna sprawa. [thumbsup] Już nie wspomnę o zakąsce. Wink
Człowiek oprócz strawy i wody, potrzebuje też do życia chwili spokoju i kontaktu z naturą, inaczej głupieje.
Semi.
 
Grzes77
miros napisał/a:
Grześ77 chyba po udanym wędkowaniu, skoro rybki były na przekąskę.[hahaha][hahaha]Wink

Rybki były złowione kilka wypadów wcześniej a jedliśmy je w dniu kiedy ulewa przegoniła nas z nad wody. Wujo ponieważ zawsze jeździ ze mną, to od czasu do czasu rewanżuje się buteleczkąWink. Często raczy mnie też takimi właśnie swojskimi wyrobami Wink. Naprawdę polecam, palce lizać[thumbsup].
 
lawinka
Uwielbiam rybki w occie, z tym że zalewę robię dużo ostrzejszą: 3/4 szklanki octu (10%) na 1 szklankę wody. Daję dużo cukru - na tą ilość nawet 4 łyżki. Pycha!
 
wiking2
Oj Oj narobiliście apetytu tak się te rybki robi są bardzo dobre ,można dodać jeszcze przecier pomidorowy też będą pasować pod zakąske,
Pozdrawiam . Shock

SMACZNEGO!!!!

 
Bruxa
Jestem zapalonym spiningistą, więc zrozumcie pytanie. Czy jest szansa teraz złowić pare uklejek?? Jak gdzie na co itp. Mam strasznego smaka na te rybki z zalewy, a jutro jest czas więc planuje wyskoczyć nad rzekę. Pozdrawiam Bruxa.
 
vectra1998
Ja mam takie pytanie odnośnie sposobu obsmażania ryb. Kroicie je na pół, czy całe obsmażacie ??
Czy można jako ryby użyć wzdręgi, bo mam jej pełno na łowisku.
Edytowane przez BartosH dnia 01-05-2009 09:46
nie ważne czym łowisz, ważne jak łowisz!

Nie mam 13 lat !!! Chociaż bym chciał mieć Wink

AmurTeamWołowice
 
BartosH
Ja większe sztuki kroję, np liny, klenie, karasie najpierw w dzwonka, a następnie na mniejsze kawałki, wzdłuż kręgosłupa. Płocie, wzdręgi i okonie można bez krojenia smażyć. Ze wzdręgą możesz śmiało próbować, zresztą mi każda rybka, oprócz leszcza i krąpia, smakuje z octu.Wink
Nigdy nie kłóć się z głupim - ktoś mógłby nie zauważyć różnicy między wami...
 
Semi
Dziś do pracy wziąłem sobie słoik marynowanych jesiennych okoni. Było 6 sztuk w słoiku, dwa udało mi się zjeść, resztę kumple rozdrapali. Tym razem dodałem do słoika cebulkę smażoną na patelni zamiast surowej. Niepowtarzalny smak. Jeżeli ktoś marynuje rybki z cebulką to polecam jej delikatne podsmażenie, o wiele lepiej rybki smakują.ouch
Czekam na wiosenne grube ukleje, bo mnie kumpel już z rok męczy, kiedyś spróbował i żyć nie daje.Wink
Człowiek oprócz strawy i wody, potrzebuje też do życia chwili spokoju i kontaktu z naturą, inaczej głupieje.
Semi.
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Panel informacji
Panel informacji -----------------
Aktualnie online
· Gości online: 5

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 15,507
· Najnowszy użytkownik: lucalo
Przetłumacz stronę

Losowa Fotka
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Exodus
12-11-2018 15:58
U mnie też są dalej grzyby, wczora pieczarki były Wink

Semi
11-11-2018 23:32
Ja nie kończę dopóki cokolwiek będzie w lesie i będę miał czas. Niedługo boczniaki ostrygowate powinny się zacząć z tego co czytałem w necie. Wink

MatiQ
11-11-2018 21:39
Jutro jadę sezon grzybowy zakończyć Wink

Kondzio154
11-11-2018 21:00
Cześć, rocznicowo i świątecznie Wink

Abramis
11-11-2018 17:59
Jasne ouch, będę pamiętał Wink

Semi
11-11-2018 17:56
E tam, kobiecie Twojej mogę zawieść, dla nas mam coś lepszego. Wink

Abramis
11-11-2018 17:35
Cześć Wink... Semi później w butelkach ze 2 lata i zabierzesz ze sobą , jak do mnie na ryby przyjedziesz Wink

Semi
11-11-2018 16:05
Ja dziś winko gronowe do klarowania spuściłem, 13 litrów wyszło. Nie spodziewałem się że takie dobre wyjdzie, jeszcze ze dwa miesiące będzie się klarowało i dojrzewało i w butelki. beer

MatiQ
11-11-2018 09:47
Cześć Wam, wczoraj cały dzień przed TV, same mecze i galę boksu, dziś trzeba rozprostować kości upl

Exodus
10-11-2018 19:34
Dzieki Wink Długi hol był, cały czas zaczepy i wyskoki na 10-15 metrów w górę Wink

49,094,253 unikalne wizyty Original Theme, Athos, by Thomas - Modified into Athos_Grey by Exodus