Luty 25 2018 02:30:22
Nawigacja
· Regulamin forum
· Regulamin PZW
· Strona główna
· Forum wędkarskie
· Kontakt
· Szukaj
· Dla zalogowanych
· Administracja
· Prognoza pogody
Wędkarstwo
· Rekordy na pierwszy plan
· Ogólne
· Gruntowe
· Karpiowe
· Spławikowe
· Muchowe
· Spinningowe
· Podlodowe
· Morskie
· Opowiadania
· Gatunki ryb
· Jak złowić
· Łowiska wędkarskie
· Inne
· Wędkarska szkoła
Warto zerknąć
· Artykuły
· Sprzęt wędkarski
· Galeria i tapety
· Sklepy wędkarskie
· Statystyki strony
· Wymiana linkami
· Site map
Toplista rekordów wędkarskich
· Internetowe rekordy Polski
· Rekordy strony
Toplista
· Amur
· Bass
· Belona
· Boleń
· Brosma
· Brzana
· Certa
· Czarniak
· Dorsz
· Głowacica
· Halibut
· Jaź
· Jelec
· Jesiotr
· Karaś pospolity
· Karaś srebrzysty
· Karp
· Kleń
· Krąp
· Konger
· Leszcz
· Lin
· Lipień
· Łosoś
· Miętus
· Molwa
· Okoń
· Płoć
· Pstrąg Potokowy
· Pstrąg Tęczowy
· Pstrąg Źródlany
· Rdzawiec
· Rozpiór
· Sandacz
· Sieja
· Sum
· Szczupak
· Świnka
· Troć
· Węgorz
· Wzdręga
· Zębacz
Przyklej zdjęcie.
Wejdz na strone Kliknij Kliknij na : eigenes Bild anbringen Wybieramy zdjęcie z dysku. Nastepnie zaznaczamy: Ich bestätige...... Wpisujemy adres strony: Link ..... I klikamy na : Auf die pinnwand
Zobacz temat
 Drukuj temat
Ryby wędzone
Labedziak
Dziś kolega wędził ryby,dlatego dałem mu tez parę swoich złowionych węgorzy i pstrągów.

images12.fotosik.pl/83/46d14ffe649dbc5cm.jpgimages12.fotosik.pl/83/c7707f043787cd2cm.jpgimages12.fotosik.pl/83/1b57bece62cff61fm.jpg

Chciałem się go wypytać jak te ryby wędzi,ale z powodu braku czasu nie dowiedziałem się niczego.

Mogę tylko powiedzieć tyle,ze on moczy te ryby 24 godziny w jakieś zalewie.
Co w niej jest nie wiem,może kiedyś się dowiem.
Potem trzeba je trochę wysuszyć i wędzić okolu 1,5 godziny.

Moze ktoś z was ma przepisy na wędzenie ryb,bo na pewno co wędkarz to i inny przepis.
Jak przygotować,na jakim drzewie wędzić i jak długo?
Edytowane przez Labedziak dnia 31-10-2009 22:43
i59.tinypic.com/3492a7t.gif
 
Exodus
Ładnie te rybki wyglądają. Takich z domowej roboty już dawno nie jadłem. W moim gronie, raczej nie ma osób które wedzą rybkiSad, tym bardziej że na dodatek nikt z nich nie zabiera też ryb Wink
Ale jakby ktoś je miał uwedzić, to bym złapał pare Wink
Na wszystkie pytania dotyczące wędkarstwa, odpowiadam tylko na forum.....
www.narybki.net/as/aaaaaaaaa.jpg
 
RichiS52
images22.fotosik.pl/156/514279162789d172m.jpg

A to jest moja wedzerka.Rybki smakuja rownie dobrze[ouch]
Wedze na balkonie,do wedzenia uzywam trocin i specjalnej przyprawy kupionych, w sklepie wedkarskimWink
Pozdrawia, "Chłop z Mazur" <°)))))><
https://www.youtu...UnuUhv17mI
 
Vectrol
Rybki moczy się w solance, dla pstrągów wystarczy ok 8h. Po wyjęciu wycieramy ryby do sucha i wkładamy do wędzarni. Ważne aby była ona wcześniej nagrzana. Ja używam zmurszałego drewna olchy - daje wyśmienity aromat rybie. Wędze ok 45min.
images12.fotosik.pl/89/772f69661d95a1dbm.jpgimages12.fotosik.pl/89/6e15747cd47002a5m.jpgimages11.fotosik.pl/80/bb08407fac304e61m.jpg
Smacznego
Edytowane przez Vectrol dnia 16-06-2007 18:32
 
Exodus
RichiS52,a gdzieś to kupił bo ja szukałem w sklepach, ale tego nie widziałem Wink
Vectrol na tym zdjęciu pierwszym to pstrągi Wink
Cała masa ich.
Musze sam spróbować Wink
Edytowane przez Labedziak dnia 08-01-2010 15:15
Na wszystkie pytania dotyczące wędkarstwa, odpowiadam tylko na forum.....
www.narybki.net/as/aaaaaaaaa.jpg
 
RichiS52
Kupilem w ASKARI to jest sklep wysylkowy, adres;
www.angelsport.de
PS.Ja placilem za wedzarke-grill okolo 80 marek a teraz jest juz za 19.95 euro Wink
Pozdrawia, "Chłop z Mazur" <°)))))><
https://www.youtu...UnuUhv17mI
 
barmsr
Vectrol dobrze napisał.Ryby zawsze powinno moczyć się w solance.
Drewno nie musi być zmurszałe,ale ważne żeby było z drzewa liściastego!!!Przy wędzeniu najczęściej stosuje się olchę.Jednak moi znajomi wędzili również stosując drewno z drzew owocowych(wiśnia,czereśnia).
 
giewont
Vectrol, bardzo fajnie wyglądają i pewnie dobrze smakują. Byłbym wdzięczny ja bys napisał jak przygotowujesz solankę ( w jakich proporcjach)? Ja kiedys tak zrobiłem na wyczucie, ale były za słone i popsułem cały smakSad. Nie chciałbym tego powturzyć, a innym też sie przyda. Pozdrawiam.
 
Vectrol
Ja daje 3 lyzki stolowe soli na litr wody.
 
wojs40
Aby dobrze zrobić węgorza trzeba się zastosować do następujących zasad:
1. Trzeba go mieć hehe Wink /najlepsze są takie ok.1 kg).
2. Przygotowanie węgorza do wędzenia jest bardzo ważne, ponieważ ma to duży wpływ na jego smak i estetyczny wygląd. Należy go bardzo starannie oczyścić i wyszlamować w gruboziarnistym piasku.
Następnie patroszę i myję go starannie pod bieżącą wodą.

Kolejny etap to przygotowanie solanki. Ja biorę ok.60 gr. soli na 1 kg ryby i 1 litr wody. Do tego dodaję łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu, 2 pokruszone listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.
Po ok.12 godz. wyjmuję z zalewy i płuczę pod bieżącą wodą. Następnie wieszam do osuszenia na kilka godzin.
3. Wędzenie, etap bodajże najważniejszy.
Rozpalam wędzarnie i po ok. godzinie, gdy temperatura wewnątrz beczki ma ok.80 st. C, a ryba jest już lśniąca i sucha, wkładam do wędzarni.
I przez 15 min. nie przykrywam. Ryba musi się rozgrzać i osuszyć, następnie obniżam temperaturę do ok.50 st. C i wędzę przez ok. 2 godz. pod przykryciem, dozując dym -początkowo więcej, póżniej mniej. Jednocześnie w trakcie wędzenia ręką sprawdzam jego miękkość.
Do wędzenia używam drewna suchego z wierzby-wtedy węgorz jest bardziej złocisty - lub z olchy - wtedy jest ciemniejszy .
Ostatni etap to konsumpcja, węgorz jest wspaniały na ciepło, bezpośrednio po wyjęciu z wędzarni. Ponieważ jest to ryba bardzo tłusta, nie należy zapominać o jakiejś dobrze schłodzonej popitce.

Życzę smacznego

Teks pochodzi z pewnego forum, ale żeby nie dostać po grzbiecie od admina nie podam nazwy. W sumie nie jest to forum wędkarskie, więc sądzę, że nazwę mógłbym podać, jest tam cała masa przepisów na smaczne rybki, ale przede wszystkim przepyszne kiełbaski. Gdy na ten temat wypowie się któryś z naszych administratorów podam Wam nazwę.
Pozdrawiam.

Link dodalem

http://wedlinydom...
Edytowane przez Labedziak dnia 30-09-2007 10:30
wojs
 
Labedziak
wojs40 napisał/a:

Teks pochodzi z pewnego forum, ale żeby nie dostać po grzbiecie od admina nie podam nazwy. W sumie nie jest to forum wędkarskie, więc sądzę, że nazwę mógłbym podać, jest tam cała masa przepisów na smaczne rybki, ale przede wszystkim przepyszne kiełbaski. Gdy na ten temat wypowie się któryś z naszych administratorów podam Wam nazwę.
Pozdrawiam.


Ja w sumie nie mam nic przeciwko temu żebyś zapodał ta stronę.
Chociaż jak widziałem te zdjęcia na tej stronie,to pomyślałem ze powinno to być zabronione,no,ale ok,jakoś przetrzymam.Sad
Kurde,takie szyneczki,baleroniki,polędwiczki,no i wedzone rybki [disapprove]
i59.tinypic.com/3492a7t.gif
 
Rybcio
Również jestem zainteresowany[thumbsup]Dostałem od znajomego pięknego królika[thumbsup]Cały czas zastanawiam się jak by tu go zrobić aby zachwycić moją żoncięWink
PS-Wojs40FrownŚpiesz się z odpowiedzią bo mogę nie zdążyć przed tygodniowym zniknięciem, przeczytać[sleep]
Nie ma jak spławikowe wędkowanie Frown
 
Labedziak
rybcio napisał/a:

PS-Wojs40FrownŚpiesz się z odpowiedzią bo mogę nie zdążyć przed tygodniowym zniknięciem, przeczytać[sleep]


Wojs40 chyba nie będzie sie gniewał jak ja za niego ta stronę napisze -

http://wedlinydom...
i59.tinypic.com/3492a7t.gif
 
Rybcio
Cholercia nie wiem gdzie szukać przepisu na królikaWinkMam za mało czasu żeby się spokojnie rozejrzeć i poszukać na tej stronce mojego przepisuSmileMoże uda mi się coś znaleź w mojej książce kucharskiejWink
Nie ma jak spławikowe wędkowanie Frown
 
wojs40
Rybcio masz wiele możliwości. Aby nie reklamować innych stron powiem tak : w przeglądarce wpisz "potrawy z królika" i już w pierwszym linku masz :
1.Zając na ostro w papryce
2.Królik duszony w szafranie
3.Królik w śmietanie
4.Królik z czosnkowym flanem
5.Królik smażony w panierce
6.Królik z jałowcem

W następnych linkach też jest wiele "pysznych" przepisów. Po takiej potrawie żona z całą pewnością będzie bardzo zadowolona.
Smacznego.
wojs
 
Rybcio
Przepraszam Cię wojs 40 za to że Ci nie podziekowałem wtedy za poradę którą mi udzieliłeś w powyższym poście[thumbsup]
Ale co się uciecze to się nie odwlecze

DziękiAngry
Królika wtedy upiekłem w piekarniku na olejuWink Mięsko miał troszkę słodkaweWink

Nie ma jak spławikowe wędkowanie Frown
 
KUBZIK22
Dwa sposoby przyrządzania szczupaka...





W zależności od wielkości ryby , po jej oczyszczeniu i wypatroszeniu , dzielę ją na odpowiednie do smażenia dzwonka lub filety. Części te solę i lekko pieprzę a następnie po obtoczeniu w samej mące smażę krótko na gorącym oleju. Tak przygotowane porcie układam
Warstwami w dużym rondlu lub brytfannie , przekładając chrzanem lub grzybami
Kupny tarty chrzan w słoikach mieszam pól na pół z gęstą śmietaną i doprawiam solą i cukrem do smaku.
Grzyby , takie jak znajdę po drodze z łowiska
( mogą być to prawdziwki , kozaki , maślaki , a także kanie , opieńki lub ich mieszanka ) , po oczyszczeniu kroję po chłopsku na grube kawałki i razem z tak samo pokrojoną cebulą duszę w rondelku. Gdy są miękkie , dodaję rozcieńczoną ich sosem śmietanę oraz doprawiam solą i pieprzem do smaku.
Po ułożeniu ryby w naczyniu i zalaniu jej z dwu zapraw , przykrywam i całość zapiekam w piekarniku lub na gazie przez 10r12;15 minut.



POGROMCA OKONI RZEKI WARTY BUCHARZEWA I JEZIORNA ORAZ INNYCH...!!!...
 
X-MEN
Ja chcę sie podzielić moim sposobem wędzenia.
Na 5l wody dodaje pieprz ziołowy torebka (biały) 7-6 ziarenek ziela angielskiego(rozdrobnione) 3-4 listki laurowe (także rozdrobnione)oraz główkę czosnku przeciśniętą przez wyciskacz, wszystko to rozprowadzam w wodzie .Ryby zamaczam w tym rostworze na około 12godzin.Jak wiadomo nie wolno łączyć soli z przyprawami (sól zaniża walory zapachowe)Wszystko przygotowuje wieczorem rybki leżą w zalewie całą noc w chłodnym miejscu ,następnie wyciągam rybki i do zalewy dodaje kilogram soli dokładnie rozprowadzam .Teraz wszystko ląduje na około 2godz. spowrotem w zalewie.Do wędzenia stosuje siatki wędzarskie które kupuje w sklepach mięsnych. Metoda ta jest sprawdzona i dosyć popularna w moim otoczeniu (oczywiście dla osób które lubią smak czosnku) Dalsza procedura została opisana przez kolegę bandziorka w perfekcyjny sposób. Życzę przyjemnej zabawy miłych wrażeń podczas wędzeniathumbsupthumbsupthumbsupthumbsup

 
X-MEN
Wyszło małe zamieszanie z tekstem przedstawionym przez bandziorka ja dalej twierdzę że metoda samego sposobu wędzenia była przedstawiona naprawdę profesjonalnie (wystarczyło podać źródło i autora a było by ok)
Edytowane przez Frantic dnia 23-08-2010 14:50
 
X-MEN
Jeżeli ktoś jest zainteresowany tym sposobem to chętnie pomogę pisac odpowiem z chęcią[thumbsup]
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Panel informacji
Panel informacji -----------------
Aktualnie online
· Gości online: 13

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 15,482
· Najnowszy użytkownik: wakawaka
Przetłumacz stronę

Losowa Fotka
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Abramis
24-02-2018 23:31
A to spoko, na pewno wstawię (zgłoszę) te rybki już niedługo Wink

Exodus
24-02-2018 17:59
Laba już znalazł czas ża dodatkowe 3000 zł na miesiąc Wink

Labedziak
24-02-2018 17:58
Abramis, może nie tyle ze koniec, tylko ze czasu tak jakby coraz mniej. Nie ma niekiedy czasu dodać tych ryb do Toplisty. disa

Abramis
24-02-2018 14:52
Witam Wink Pamiętam co pisaliście o zgłaszaniu ryb , że już koniec , na szczęście i największego dorsza i zębacza mam zdjęcia z miarką (Na wszelki wypadek) Usmiech

Semi
24-02-2018 13:25
Wziąłem się w końcu za lakierowanie omotek w przelotkach które dwa tygodnie temu wymieniłem, nabrały mocy urzędowej. huha

Labedziak
24-02-2018 13:11
Abramis, dawaj rybę do zgłoszeń, to przynajmniej do rekordów strony dodamy. Tylko z miarką tez musi być. Wink

Labedziak
24-02-2018 13:09
Witam Wink

Exodus
24-02-2018 12:47
Trza było ze dwa razy na niego skoczyć, byłby dłuższy o 5 cm Wink

Semi
23-02-2018 22:34
To już kawał dorszyska. Cool Czekam na fotki.

Abramis
23-02-2018 21:51
Hejka Wink Ojciec dziś trafił dorsza na równy rekord forum (124cm) tyle że 25,3kg za jakiś czas jak się ogarnę wstawię parę fotek Wink

45,005,920 unikalne wizyty Original Theme, Athos, by Thomas - Modified into Athos_Grey by Exodus