Luty 25 2018 18:33:37
Nawigacja
· Regulamin forum
· Regulamin PZW
· Strona główna
· Forum wędkarskie
· Kontakt
· Szukaj
· Dla zalogowanych
· Administracja
· Prognoza pogody
Wędkarstwo
· Rekordy na pierwszy plan
· Ogólne
· Gruntowe
· Karpiowe
· Spławikowe
· Muchowe
· Spinningowe
· Podlodowe
· Morskie
· Opowiadania
· Gatunki ryb
· Jak złowić
· Łowiska wędkarskie
· Inne
· Wędkarska szkoła
Warto zerknąć
· Artykuły
· Sprzęt wędkarski
· Galeria i tapety
· Sklepy wędkarskie
· Statystyki strony
· Wymiana linkami
· Site map
Toplista rekordów wędkarskich
· Internetowe rekordy Polski
· Rekordy strony
Toplista
· Amur
· Bass
· Belona
· Boleń
· Brosma
· Brzana
· Certa
· Czarniak
· Dorsz
· Głowacica
· Halibut
· Jaź
· Jelec
· Jesiotr
· Karaś pospolity
· Karaś srebrzysty
· Karp
· Kleń
· Krąp
· Konger
· Leszcz
· Lin
· Lipień
· Łosoś
· Miętus
· Molwa
· Okoń
· Płoć
· Pstrąg Potokowy
· Pstrąg Tęczowy
· Pstrąg Źródlany
· Rdzawiec
· Rozpiór
· Sandacz
· Sieja
· Sum
· Szczupak
· Świnka
· Troć
· Węgorz
· Wzdręga
· Zębacz
Przyklej zdjęcie.
Wejdz na strone Kliknij Kliknij na : eigenes Bild anbringen Wybieramy zdjęcie z dysku. Nastepnie zaznaczamy: Ich bestätige...... Wpisujemy adres strony: Link ..... I klikamy na : Auf die pinnwand
Zobacz temat
 Drukuj temat
Ryby wędzone
Jigass
Nigdy nie wędziłem ryb, robię przymiarki do wybudowania wędzarni na własne potrzeby
Chciałbym poznać sposoby wędzenia suma i karpia, jak je przygotować i w jaki sposób wędzić..
Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.
 
piotr69
Ludziska...litości! Takie smakołyki,że ślinka kapie na klawiaturęSmile
Pasjonat....
 
catchandrelise
images30.fotosik.pl/168/8df05cd2be7932adm.jpg
Moczę pstrągi ok. 10 godz w solance do której dodaje troche majeranku. Potem ryby muszą obciękńąć. Do wędzenia najlepsze jest drzewo olchy z braku może być drewno jabłoni. Pstrągi zostały zakupione ze stwu chodowlanego[confused]
Niestety w moim regionie jest niemożliwe złowienie ich na wędke (mieszkam na kujawach) a zresztą i tak jak bym jakiegoś złowił to bym wypuścił.
Edytowane przez catchandrelise dnia 29-02-2008 18:56
 
misieks14
Ja wędze podobnie jak Vectrol też w beczce(jeżeli mi się dobrze zdawało to też była beczka) najczęściej wędze węgorza .
Nieraz czasem tołpyge jest bardzo smaczna polecam
 
kerf21
Witam wszystkich

mam pytanie co do przyrządzania sumika karłowatego i przygotowania do wędzenia. Słyszałem na łowisku że mięsko tego szkodnika jest bardzo smaczne szczególnie wędzonego i w tym roku chciał bym to osobiście przetestowac Wink sumików u mnie pod dostatkiem tylko nie wiem jak go przygotowac do wędzenia... mam nadzieje ze ktoś już ma doświadczenie i mi podpowie co nieco Wink

pozdrawiam
 
misieks14
Ja tam sumika to tylko sole i wędze w beczce okolo 3-4 h.
Mi smakuje taki [thumbsup]
 
Rybcio
Jutro jak tylko przyjdę z rannego wędkowania zabieram się za wędzenie karpioszków, które nie tak dawno udało mi się złowićWink
Drzewo które użyje do wędzenia będzie olchą, śliwką a także dorzucę niedużą ilość jabłoni.Wink Ciekaw jestem jakiego koloru na bierą rybki po uwędzeniu na takim drzewieGrin
 
okoniolowca
A ja mam pewnie dość głupie pytanie ale niestety bardzo mnie ono nurtuje. W jaki sposób zrobić najprostsza wędzarkę ? Widziałem parę na allegro nie były aż tak drogie ale jak by można to jakoś samemu zrobić to chętnie się dowiem jak Wink.

EDIT: Pewnie nikt nie powiem mi w jaki sposób to zrobić, lecz w tych czasach bardziej opłaca się kupić normalną niż samemu to zrobić, z reszta mniej kombinowania szczególnie dla mnie jak mieszkam w UK.
Edytowane przez okoniolowca dnia 11-04-2009 00:56
Złowiłem rybę, ryba to wie i ja to wiem. I to mi wystarczy. Wink
 
miros
Okoniołwca, wszystko zależy od możliwości jaki masz dostęp do materiałów produkcyjnych takiej wędzarni.
Do wędzenia ryb nie jest potrzebna aż tak duża wędzarnia(średnica komina) jak do innych potraw mięsnych, wystarczy już komin o przekroju co najmniej 30cm plus minus, w zależności od posiadanego materiału, no i wysokości koło 1,5m.
Oczywiście komin musi być wykonany z metalu nie koniecznie w postaci okrągłej, może to być kwadrat lub inny kształt.
Sposób łączenia też może być dowolny jak np. spaw.
Ale niekiedy prostszym i tańszym sposobem jest zakup gotowej wędzarni.
 
kacdrum
Z kolei ja wędze leszcze Wink Mam wędzarke własnej roboty , i gdy razem z sąsiadem od czasu do czasu przywieziemy rybki to na 3h do mocnej solanki , później na ok 2,5h do wędzenia . W wędzarni palę drzewem dębowym i jabłkowym . Nie wiem czy ma to znaczenie , ale mam dosyć długi kanał , ok 1,5 metra . Leszcze <mniam> pyszne Wink Pzdr Wink
 
Rybcio
Wczoraj uwędziłem parę rybek, drzewo które mi posłużyło było olchąouch Troszkę się niepokoiłem gdyż wędziłem także rybkę znajomego, ale niepotrzebnie, rybki wyszły...ouch Jedynie co mnie zawiodło to szczupaczek który mi całkowicie nie smakowałtdo Dałem go w całości znajomym Frown Więcej moja wędzarka zębatego nie zobaczySmile

images45.fotosik.pl/190/e234d10b6960cf2dm.jpg
Nie ma jak spławikowe wędkowanie Frown
 
RichiS52
Jak to dobrze mieć ogród,nawet rybki jest gdzie uwędzić Wink
images46.fotosik.pl/220/b0f523f91df208fem.jpg images38.fotosik.pl/217/1cfb106747ec39e4m.jpg
Pierwsze wędzenie pstrągów w nowej wędzarni,nawet niezłe mi to wyszło,pstrągi smakowały wyśmienicie Shock Trochę slow jak tego dokonałem.
Pstragi moczyłem w solance
images46.fotosik.pl/220/82a04304046cde5cm.jpg images35.fotosik.pl/75/1e5e59a7d64f3472m.jpg

2,5 litrów wody i pół szklanki soli z dodatkiem Listków Laurowych i Ziela Angielskiego przez pół godziny,następnie dodałem jeszcze pół szklanki soli i 10 kostek cukru oraz pół łyżeczki proszku ostrej papryki.Odstawiłem na 4 godziny, następnie ryby opłukałem w czystej wodzie i powiesiłem ryby do wyschnięcia na balkonie,przez noc wyschły ładnie,skorka była sucha i lśniącaWinkWedzenie zacząłem ok.godziny 11,na początku w temp 55-60°C ,następnie pod koniec wędzenia zwiększyłem temperaturę do 90°C.
W takiej temperaturze trzymałem około 15 minut,rybki wyjąłem o 14-tej z wedzarki i powiesiłem do ostygnięcia,palce lizać Wink
Pozdrawia, "Chłop z Mazur" <°)))))><
https://www.youtu...UnuUhv17mI
 
Labedziak
RichiS52 napisał(a):
Jak to dobrze mieć ogród,nawet rybki jest gdzie uwędzić Wink


Jak to dobrze mieć kolegę z ogrodem. Cool

Mam nadzieje ze kiedyś Twoich pstrążków spróbuje.
A w czwartek Alfred wędzi, zaniosę mu węgorza i dwa pstrągi Wink
i59.tinypic.com/3492a7t.gif
 
RichiS52
Labedziak napisał(a):
....zaniosę mu węgorza i dwa pstrągi Wink


Do mnie miałeś te węgorze przynieść Kij
Pozdrawia, "Chłop z Mazur" <°)))))><
https://www.youtu...UnuUhv17mI
 
RichiS52
Wędzenie pstrągów w zimowym otoczeniu,

images41.fotosik.pl/475/3c5affab07629b09m.jpg images40.fotosik.pl/464/581ada855d2e3fb1m.jpg images49.fotosik.pl/480/bab37b579e1941cem.jpg images39.fotosik.pl/476/48fca03972ef13a6m.jpg

Zalewa w której moczyłem pstrągi przez cala noc jest bardzo prosta, zmieniłem trochę dawniejsza receptę, lubię zmiany Wink
Na 2,5 l zagotowanej wody dałem 250g soli morskiej, 15 ziarenek ziela angielskiego, 4 łyżki stołowe cukru, 0,5 łyżeczki od herbaty proszku z ostrej papryki, kilka ziarenek jałowca i kilka zgniecionych ziarenek pieprzu białego.

Wędzarnie rozgrzałem do około 90°C i przy otwartych drzwiczkach podsuszyłem rybki, przez 30 min. Następnie wsypałem przyprawy do wędzenia i trociny z bukowiny do kwadratowego pojemnika który stoi na palniku gazowym i zamknąłem wędzarnie, utrzymywałem 90°C przez 20 minut, potem zmniejszyłem temp. do 60°C i wędziłem przez dwie godziny. Ciepła prosto z wędzarni rybka smakuje najlepiej , palce lizać Wink
Edytowane przez RichiS52 dnia 22-12-2010 19:59
Pozdrawia, "Chłop z Mazur" <°)))))><
https://www.youtu...UnuUhv17mI
 
spontan
Przepraszam że odkopuje temat, ale mam pytanie, używa ktoś z was może takiego modelu ? Nie mam za dużo przestrzeni, więc zależy mi na czymś w miarę mobilnym, abym mógł to schować w garażu. Może ktoś z was widział podobny model w rozsądnej cenie ? Jednak trochę większy.
i83.photobucket.com/albums/j315/fotoallegro/ogrod/grillwedzarniamaly.jpg
Edytowane przez bobo160 dnia 23-02-2012 18:17
 
zuler789
RichiS52 napisał(a):

images22.fotosik.pl/156/514279162789d172m.jpg

A to jest moja wedzerka.Rybki smakuja rownie dobrze[ouch]
Wedze na balkonie,do wedzenia uzywam trocin i specjalnej przyprawy kupionych, w sklepie wedkarskimWink


Ta mała wędzarka tylko paruje ryby i mięso, ale ta większa jest ok, bo sam taką mam i jest ok.
Edytowane przez bobo160 dnia 18-04-2012 15:34
 
RichiS52
Ta mała wędzarka tylko paruje ryby i mięso, ale ta większa jest ok, bo sam taką mam i jest ok.


Nie wiem skąd i dokąd zmierzasz pisząc w tym poście, ale po tym co napisałeś, wnioskuje, że nie masz żadnego pojęcia o wędzeniu ryb. Nie obrażaj się tylko przypadkiem, nie o to mi chodzi, żeby Ciebie obrazi, ale przypadkowo ryby smakowały mi jednakowo, były cieple i miękkie, oraz ich zapach był również zadowalający Wink
Pisząc o czymś, trzeba mieć jakieś doświadczenie, pokarz co potrafisz, chętnie zobaczę (zobaczymy) zdjęcia rybek z Twojej wędzarki, wielka szkoda że nie można ich spróbować Wink
Pozdrawia, "Chłop z Mazur" <°)))))><
https://www.youtu...UnuUhv17mI
 
RichiS52
W czwartek posolone, w piątek uwędzone, w sobotę zjedzone a na niedziele tylko zapach dymu po chałupie chodzi Wink

Trzy węgorzyki i sześć fląderek zasolone w zalewie,
images44.fotosik.pl/327/9c3a3d17c9cf6ac6m.jpg
Podsuszanie, żeby skorka była lśniąca,
images41.fotosik.pl/1658/cebc8c72a38b6492m.jpg
Wędzenie właściwe, trochę deszcz przeszkadzał, ale stary parasol zrobił swoje Wink
images48.fotosik.pl/327/7d6dbf4eb5a18865m.jpg
Z trzech węgorzy zostało dwa, jeden spadł w trociny, dobrze że najmniejszy i nieco się przypalił, trzeba będzie trochę usprawnić ten "wędzownik"
images44.fotosik.pl/327/e5699546d2cd8159m.jpg
Wszystko smakowało wyśmienicie Wink
Pozdrawia, "Chłop z Mazur" <°)))))><
https://www.youtu...UnuUhv17mI
 
bobo160
RichiS52 napisał(a):
Wszystko smakowało wyśmienicie Wink

Zgadzam się z tym stwierdzeniem ouch
Miałem przyjemność spróbować fladry wędzonej przez Richiego Wink
Świdnica images45.fotosik.pl/48/25963d03907384cem.jpg Kapellen
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Panel informacji
Panel informacji -----------------
Aktualnie online
· Gości online: 14

· Użytkowników online: 2
Labedziak, Grzes77

· Łącznie użytkowników: 15,484
· Najnowszy użytkownik: Bogdan60
Przetłumacz stronę

Losowa Fotka
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Grzes77
25-02-2018 17:58
Siemka Wink

Labedziak
25-02-2018 12:24
Witam Wink

Exodus
25-02-2018 12:11
Ja też dziś fladrę zaliczyłem Wink

Semi
25-02-2018 11:58
To co się kurde w odpowiednim temacie nie chwalisz ?? Kij Wink

MatiQ
25-02-2018 11:24
Witam, otwarcie sezonu 2018 uważam za zrealizowane Shock

Semi
25-02-2018 10:16
Siemka. ___

Abramis
24-02-2018 23:31
A to spoko, na pewno wstawię (zgłoszę) te rybki już niedługo Wink

Exodus
24-02-2018 17:59
Laba już znalazł czas ża dodatkowe 3000 zł na miesiąc Wink

Labedziak
24-02-2018 17:58
Abramis, może nie tyle ze koniec, tylko ze czasu tak jakby coraz mniej. Nie ma niekiedy czasu dodać tych ryb do Toplisty. disa

Abramis
24-02-2018 14:52
Witam Wink Pamiętam co pisaliście o zgłaszaniu ryb , że już koniec , na szczęście i największego dorsza i zębacza mam zdjęcia z miarką (Na wszelki wypadek) Usmiech

45,022,572 unikalne wizyty Original Theme, Athos, by Thomas - Modified into Athos_Grey by Exodus