Lipiec 26 2014 19:11:28
Nawigacja
· Regulamin
· Strona Główna
· Forum wędkarskie
· Kontakt
· Szukaj
· Dla zalogowanych
· Administracja
· Prognoza pogody
Wędkarstwo
· Rekordy na pierwszy plan
· Ogólne
· Gruntowe
· Karpiowe
· Spławikowe
· Spinningowe
· Muchowe
· Podlodowe
· Morskie
· Opowiadania
· Gatunki ryb
· Jak złowić
· Łowiska wędkarskie
· Inne
· Wędkarska szkoła
Warto zerknąć
· Artykuły
· Sprzęt wędkarski
· Galeria i tapety
· Sklepy wędkarskie
· Statystyki strony
· Wymiana linkami
· Site map
Toplista rekordów wędkarskich
· Internetowe rekordy Polski
· Rekordy strony
Toplista 2014
· Amur
· Bass
· Belona
· Boleń
· Brosma
· Brzana
· Certa
· Czarniak
· Dorsz
· Głowacica
· Halibut
· Jaź
· Jelec
· Jesiotr
· Karaś pospolity
· Karaś srebrzysty
· Karp
· Kleń
· Krąp
· Leszcz
· Lin
· Lipień
· Łosoś
· Miętus
· Molwa
· Okoń
· Płoć
· Pstrąg Potokowy
· Pstrąg Tęczowy
· Pstrąg Źródlany
· Rdzawiec
· Rozpiór
· Sandacz
· Sieja
· Sum
· Szczupak
· Świnka
· Troć
· Węgorz
· Wzdręga
· Zębacz
Ankieta
Łowiąc w nocy, jako sygnalizator brań używasz ?

Dzwoneczek
Dzwoneczek
3% [1 głos]

Świetlik
Świetlik
37% [14 głosów]

Elektroniczny sygnalizator brań
Elektroniczny sygnalizator brań
53% [20 głosów]

Małpka
Małpka
5% [2 głosów]

Inne
Inne
3% [1 głos]

Ogółem głosów: 38
Musisz zalogować się, aby móc zagłosować.
Rozpoczęto: 01/07/2014 18:26

Archiwum ankiet
Przyklej zdjęcie.
Wejdz na strone Kliknij Kliknij na : eigenes Bild anbringen Wybieramy zdjęcie z dysku. Nastepnie zaznaczamy: Ich bestätige...... Wpisujemy adres strony: Link ..... I klikamy na : Auf die pinnwand
Zobacz temat
 Drukuj temat
Skrobanie okonia...
Rafalogi
Witam.Frown
Dla wielu wędkarzy okoń pod względem kulinarnym dorównuje rybom łososiowatym,jego mięso jest bowiem jędrne,białe i znakomite w smaku.Mimo jednak wymienionych zalet skrobanie większej ilości okoni to prawdziwe utrapienie i często psuje całą przyjemność płynącą z udanego połowu.Sprawiają to drobne łuski,mocno osadzone w skórze i dachówkowato zachodzące na siebie.Usuniecie zaś z ryby łusek jest tym trudniejsze,im dłużej ryba pozostawała na powietrzu po jej wyjęciu z wody.Najlepiej więc skrobać okonia jeśli ma się go zabrać,zaraz po jego złowieniu.Nie zawsze jednak jest to możliwe.W przypadku więc czyszczenia okonia po jego obeschnięciu,proponuje usuwać z ryby skórę wraz z łuskami.W tym celu należy przeciąć skórę wzdłuż całego grzbietu oraz za wieczkiem skrzelowym,a następnie ściągnąć ją wraz z łuskami od przodu do tyłu z obu boków ryby. Zabieg ten wraz z odcięciem płetwy i ogona trwa nie dłużej niż dwie minuty i dysponujemy czystym mięsem gotowym do smażenia,duszenia czy gotowania.



A jak już mamy takie okonie to proponuje...
OKONIOWE PYSZNOŚCI




Składniki: nasze złowione ryby(1kg),sok cytrynowy,25dag pieczarek masło i masło roślinne do smażenia.
Ciasto naleśnikowe:1 szklanka wody(lub mleka),1.5szklanki mąki,szczypta soli,1 jajko,tłuszcz do smażenia.
Duże okonie sparzyć,obciągnąć ze skóry,filetować i skropić sokiem z cytryny.Do ciasta naleśnikowego dosypać drobną siekankę z pieczarek,zamieszać.Zanurzyć w nim filety i smażyć na zrumienionym maśle,można z cebulką.
Podawać z czerwoną kapustą,brukselką oraz pieczywem.
Smacznego[thumbsup]
Edytowane przez Rafalogi dnia 02-01-2008 20:27
 
misiomisiowaty
Okonia najlepiej skrobie się kapslem od butelki. Po piwie rzecz jasna Wink
 
wies40
Ja nie wyobrażam sobie do konsumpcji okonia bez skóry i dlatego okonie skrobię tarką do ziemniaków a do czyszczenia w środku kręgosłupa używam szczoteczki do zębów[thumbsup]
Łowienie rybek jaka to piękna sprawa
 
TomekSpin
A ja biorę zakrętkę od słoika robię w niej pare dziur przy pomocy gwożdzia i skrobię. Super sprawa i bardzo szybko.
 
dziasza
15 cm okon rosnie 10 lat... nigdy nie biore okoni bo to dla mnie zbyt szlachetna i piekna ryba...[grin]
Kocham spinning!!
 
Majls
Ja natomiast słyszałem, że najszybciej łuski schodzą z okonia po włożeniu go do gorącej wody.
 
TomekSpin
Wiesz ja nie mówię że zjadam wszystkie okonie jakie złowię. Co to to nie!! Ale raz na 3 miesiące jak zjem z 2 sztuki to nic wielkiego się nie dzieje. A większość garbusków i tak łowię u znajomego w stawie hodowlanym gdzie jest go po uszy. Ma setki karasi które się trą i okonie mają jak w raju.
 
kurak_gp
Ja tez uzywam tarki, przed skrobaniem trzeba zlamac kregoslup wtedy luski lepiej schodza.
 
Kubek
A ja wkładam okonia do wrzątku na 30 sekund i później skrobe normalnie nożem i łuska schodzą jak z karpia czy leszcza.Wink
]
 
borys90
Ja w ogon okonia wbijam widelec i drugim skrobie z okonia łuski. To jest mój najlepszy sposób obierania okonia.
 
RichiS52
Okonie takie 25-30cm skrobie poprostu czubkiem noza,ale najpierw chwytam nozem przyciskajac kciukiem za ogon, pociagam mocno az kregoslup "strzeli"i wtedy skrobie zaczynajac od grzbietu.
Wieksze okonie zawsze filetuje,bo jest tak wygodniejWink
Pozdrawia, "Chłop z Mazur" <°)))><
 
mieczu13
Ludzie najlepiej wrzucić okonia do gorącej wody poczekać parę minutek i można skrobać bez problemu.
 
miros
mój sposób jest jak kolegów powyżej używam kapsla przybitego do zrobionej rękojeści z kawałka klepki, albo w ten sam sposób mocuję kawałek starej tarki po ziemniakach, rybki skrobałem w poprzek ciała czasami też robiłem tą czynność w misce z wodą żeby żadne łuski nie rozpryskiwały się.
 
Pablo2
Ja bym radził do drewnianej rączki od noża wkrętarką przykręcic 2 kapsle po piwie i super sie skrobie...znajomy tak robi,ja rzadko biore okonie do domu...
 
Semi
Ja do skrobania okoni mam gruby, sztywny, ostry nóż monterski ,spisuje się idealnie chyba że okonie wyschły to wtedy zaczynają się problemy. Okoni poniżej 25 cm nie zabieram, bo naprawdę ciężko się je skrobie, często kaleczyłem sobie palce przy oprawianiu mniejszych sztuk.
 
misiomisiowaty
mieczu13 napisał/a:
Ludzie najlepiej wrzucić okonia do gorącej wody poczekać parę minutek i można skrobać bez problemu.


Po paru minutkach nie ma co skrobać. Wystarczy po solić i zjeść, bo będzie już ugotowany Wink
 
matix14
Ja do skrobania mam dość grubą listewkę z kapslem od piwa. Angry I świetnie się skrobieShock
www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. <----Bo mam słownik w firefoxie ;]
 
www.pzwtrzemeszno.dbv.pl
dksstefan
Dziękuje za bardzo dobre rady na skrobanie okonia!!! Ja zwykle wypuszczam ryby, ale raz złapałem okonia i wziąłem na spróbowanie i nie mogłem poradzić sobie ze skrobaniem i wy filetowałem rybkę. Teraz już wiem jak skrobać okonia!!!CoolCoolWink
Frown
"Drgająca szczytówka"- najlepsza metoda łowienia!!!!
 
Jigass
Do skrobania okoni używam noża z ząbkami.Po usunięciu łuski nadcinam i usuwam płetwy brzuszne , grzbietową i powstaje tuszka.Wszelkie skaleczenia w czasie sprawiania ryb mogą trudno się goić, dlatego rzadko zabieram ryby do domu.

Życia osłodą - przebywanie nad wodą...
 
raczek39
Sciagnac skórkę jest chyba najprościej, kiedyś skórowałem wieprzki, wiec jeszcze trochę wprawy mi w łapach zostałoPfft...ale moje okonie przeważnie wracają do wody za szlachetna walkę, i wygląd (piękne ubarwienie)ShockFrown
Edytowane przez bobo160 dnia 25-03-2010 19:44
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Panel informacji
Panel informacji
-----------------
Aktualnie online
· Gości online: 8

· Użytkowników online: 1
wedkarz2309

· Łącznie użytkowników: 15,829
· Najnowszy użytkownik: ciastek239
Przetłumacz stronę

Losowa Fotka
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

wedkarz2309
26-07-2014 15:30
Cześć Wink

Bobo team
26-07-2014 13:46
Witalski Wink

stan2010
26-07-2014 10:27
Witam ouch, a ja najlepiej wypoczywam na/nad wodą, jak nic nie bierze Wink

Grzes77
26-07-2014 08:51
Siemka Wink to się teraz Tomek wybyczysz, ale raz na jakiś czas trzeba, sam ostatnio byłem na 3 dniowym wypadzie nad morzem i odpocząłem za wszystkie czasy Wink

Kondzio154
26-07-2014 05:52
Cześć.

krzysiu wedkarz
25-07-2014 23:02
Siema, miłego wypoczynku Semi.

Semi
25-07-2014 13:34
Siemka, no i dłuższy weekend, jutro z rańca ruszam na kilka dni poleżeć nad plażą Bałtyku w Karwi. Wink

stan2010
25-07-2014 11:50
Witam ouch

Kondzio154
25-07-2014 10:22
Witam.

Grzes77
25-07-2014 08:54
Siemka Wink

Przeglądarka i Os

Twoja przeglądarka, to:
CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/)
25,404,198 unikalne wizyty Original Theme, Athos, by Thomas - Modified into Athos_Grey by Exodus