Skrobanie okonia...
|
Czarodziej |
Dodany dnia 26-04-2008 21:53
|

Postów: 18
Data rejestracji: 22/04/2008 16:48
|
Ja mam prosty sposób na okonie - mam drut długości 30 cm, po zabiciu ryby wkładam go w pysk i szybkim ruchem prowadząc drut tuż pod kręgosłupem, przebijam go aż do płetwy ogonowej, w ten sposób łuska staje na sztorc i skrobie się podobnie łatwo jak płoć.
SSR Sieradz
|
|
|
|
BynQ |
Dodany dnia 29-04-2008 21:12
|

Postów: 616
Data rejestracji: 23/04/2008 07:11
|
Moim najlepszym sposobem jest -wkładam przez otwór gębowy patyk grubości palca ok 1 cm średnicy aż się zatrzyma w środku i wtedy spokojnie sobie operuję rybą ,nie kalecząc sie. Do skrobania używam czegoś podobnego do tarki do ziemniaków ,kilka ruchów i ryba oskrobana , super sprawa. |
|
|
|
Dqcharek |
Dodany dnia 01-07-2008 11:27
|

Postów: 105
Data rejestracji: 30/06/2008 22:57
|
Ostatnio kolega ze sklepu wędkarskiego powiedział mi że on skrobie ryby karcherem tylko wrzuca je do jakiejś skrzynki. Ciekawe czy i okonia by dało radę tak potraktować |
|
|
|
Tomasz_Hunter |
Dodany dnia 17-07-2008 23:16
|

Postów: 96
Data rejestracji: 28/03/2008 07:26
|
Niektórzy moi znajomi nie skrobią okonia lecz podejrzewam, że później nie jedzą skóry tzn. łusek. |
|
|
|
ANDRZEJ2703 |
Dodany dnia 19-09-2008 13:01
|

Postów: 14
Data rejestracji: 25/01/2008 17:48
|
Uwierzcie mi,że najlepszym sposobem na skrobanie okoni to jest P R A K T Y K A ...Próbowałem różnych sposobów jak widelce ,tarką,kapslami,rozciąganie,sparzanie wrzątkiem itp.jednak z biegiem lat przekonałem się sam, że zwykłym nożem coraz lepiej sobie radzę ze skrobaniem ryb wogóle.Teraz ze skrobaniem okoni nie mam żadnych problemów!Podstawową sprawą jest jednak osyć sztywny ,ostry nóż z czubkiem,bo najlepiej zacząć skrobanie czubkiem noża,no i okoń nie może być zaschniety gdzieś na słońcu.Tak zresztą i inna ryba..najlepiej skrobie się świerzą!Należy poprostu samemu więcej skrobać a nie zostawiać ryb do skrobania żonie w zlewozmywaku!..ups!Może sie komuś naraziłem,ale to doświadczenie również i moje niestety..ha..ha..ha..[ ]powodzenia!..i nie gniewka na mnie![ ]
ANDRZEJ2703 [url]http://edzik.wrzuta.pl/audio/qm9n1b89sQ/jada_na_ryby  ed_mans[/url]
|
|
|
|
rexman |
Dodany dnia 09-02-2009 02:53
|

Postów: 28
Data rejestracji: 11/09/2008 01:35
|
dziasza napisał/a:
15 cm okon rosnie 10 lat... nigdy nie biore okoni bo to dla mnie zbyt szlachetna i piekna ryba...[grin]
Tego nie wiedziałem.
Myślałem,że ta ryba szybciej rośnie.
W IRL nie ma chyba rzeki ani jeziora,żeby okoni nie było. |
|
|
|
konrii98 |
Dodany dnia 23-03-2010 17:57
|

Postów: 715
Data rejestracji: 17/08/2009 10:10
|
Dobry przepis ,ja jak skrobałem okonia to więcej się tych łusek najadłem niż tego mięsa
W sezonie 2014, nastawiam się na karpia  ale fajnie byłoby poganiać trochę też za zębatym
2 pasja- motocykle 
|
|
|
|
lawinka |
Dodany dnia 25-03-2010 13:32
|

Postów: 115
Data rejestracji: 13/01/2009 14:40
|
Potwierdzam, że okonia całkiem sprawnie się skrobie pod warunkiem, że robi się to od razu po złowieniu. Jeśli chcę zabrać okonia to zawsze skrobię go na łowisku. |
|
|
|
Adam014 |
Dodany dnia 25-03-2010 14:13
|

Postów: 1461
Data rejestracji: 06/09/2008 19:40
|
Dobrze skrobie się okonia, gdy jest zmarznięty, a wręcz zamrożony. Do tego nóż- piłkę i mamy po problemie. To jest wypróbowany sposób w zimie, kiedy okoń na mrozie jest zmarznięty, bo trudno, żeby ktoś w ciepłych sezonach mroził całe ryby, żeby je potem wygodniej oskrobać.
Wiatr ze wschodu ryby chodu.
|
|
|
|
kolamilan |
Dodany dnia 25-03-2010 14:22
|

Postów: 276
Data rejestracji: 19/09/2008 13:30
|
hm... a można tak efektownie go jakby wyfiletować zaraz ze skorka i łuskami |
|
|
|
Adam014 |
Dodany dnia 25-03-2010 14:30
|

Postów: 1461
Data rejestracji: 06/09/2008 19:40
|
Kolamilan, ale filetowanie nie jest zbyt łatwe dla kogoś kto nie ma w tym wprawy.Nie wiem, czy ty taką posiadasz. Ja bynajmniej jak mam zabrać okonia z łowiska to tylko go skrobie, bo okoń nie ma dużo ości, a po za tym z takich okoni jak teraz przeciętnie się łowi to nie ma zbytnio co filetować.Musi być to już rybka troszkę pokaźniejszych rozmiarów.Takie jest moje zdanie bynajmniej.
Wiatr ze wschodu ryby chodu.
|
|
|
|
kolamilan |
Dodany dnia 25-03-2010 22:25
|

Postów: 276
Data rejestracji: 19/09/2008 13:30
|
Dobrze piszesz... ja i umiem filetować i skrobać choć to skrobanie gorzej wychodzi.. ogólnie mało co biore okoni , ale jak już sie skusze to filetuję... Mniej nerwów sie strać filetowaniem niż skrobaniem  |
|
|
|
RichiS52 |
Dodany dnia 25-03-2010 22:36
|

Postów: 1584
Data rejestracji: 18/03/2007 19:57
|
Tak jest najprościej rozprawić się z okoniem 
http://www.youtub...re=related
|
|
|
|
kolamilan |
Dodany dnia 26-03-2010 00:08
|

Postów: 276
Data rejestracji: 19/09/2008 13:30
|
RICHIS52- rewelacja tego jeszcze nie widziałem, a próbowałes już takiej próby? |
|
|
|
RichiS52 |
Dodany dnia 26-03-2010 09:46
|

Postów: 1584
Data rejestracji: 18/03/2007 19:57
|
kolamilan napisał/a:
RICHIS52- rewelacja tego jeszcze nie widziałem, a próbowałes już takiej próby? 
Ja filetuje okonie, bez skrobania
|
|
|
|
gorgo9 |
Dodany dnia 26-03-2010 11:23
|

Postów: 535
Data rejestracji: 14/06/2009 21:36
|
Moj Dziadek i Tata sciagaja skore z okonii RObia to bardzo dobrze - Szwed ich nauczył w szwecji Jak mamy duzo okoni to tak wlasnie z nimi postepujemy
! gorgo9 - Białogard !
|
|
|
|
bobo160 |
Dodany dnia 14-09-2011 23:45
|

Postów: 3798
Data rejestracji: 11/06/2008 08:46
|
Czas odświeżenia tematu 
Richi ostatnio przesłał mi link http://www.youtub...f0QP4o4ibU
W tym filmie obrobienie okonia ze skóry trwa zaledwie kilkadziesiąt sekund
Edytowane przez bobo160 dnia 14-09-2011 23:52
Świdnica Kapellen
|
|
|
|
Szymas |
Dodany dnia 15-09-2011 06:48
|

Postów: 264
Data rejestracji: 17/04/2009 16:05
|
Nawet ciekawy sposób. Kilka nacięć i po problemie  |
|
|
|
arturMD |
Dodany dnia 15-09-2011 09:12
|

Postów: 244
Data rejestracji: 29/07/2007 19:16
|
Faktycznie,sposób filetowania rewelacyjny.Pamiętam jak mój ojciec skrobał w domu........kuchnia cała do sprzatania.Na szczęście ja nie mam tego problemu bo nie jem ryb i poprostu ich nie zabieram i nie skrobie Chyba,że mój tato jedzie ze mna bo on zje rybe w każdej postaci  |
|
|
|
konrii98 |
Dodany dnia 15-09-2011 16:04
|

Postów: 715
Data rejestracji: 17/08/2009 10:10
|
Moim zdaniem sposób rewelacyjny i zobaczcie mamy skórę łeb i płetwy robimy odlew np z silikonu (wnętrzności) naciągamy skórę i płetwy , zaszywamy dajemy jakiś lakier czy coś żeby skóra się zachowała w dobrym stanie i trofeum 1 klasa !
W sezonie 2014, nastawiam się na karpia  ale fajnie byłoby poganiać trochę też za zębatym
2 pasja- motocykle 
|
|
|