Luty 17 2018 20:10:20
Nawigacja
· Regulamin forum
· Regulamin PZW
· Strona główna
· Forum wędkarskie
· Kontakt
· Szukaj
· Dla zalogowanych
· Administracja
· Prognoza pogody
Wędkarstwo
· Rekordy na pierwszy plan
· Ogólne
· Gruntowe
· Karpiowe
· Spławikowe
· Muchowe
· Spinningowe
· Podlodowe
· Morskie
· Opowiadania
· Gatunki ryb
· Jak złowić
· Łowiska wędkarskie
· Inne
· Wędkarska szkoła
Warto zerknąć
· Artykuły
· Sprzęt wędkarski
· Galeria i tapety
· Sklepy wędkarskie
· Statystyki strony
· Wymiana linkami
· Site map
Toplista rekordów wędkarskich zawieszona
· Rekordy strony
Toplista zawieszona
· Amur
· Bass
· Belona
· Boleń
· Brosma
· Brzana
· Certa
· Czarniak
· Dorsz
· Głowacica
· Halibut
· Jaź
· Jelec
· Jesiotr
· Karaś pospolity
· Karaś srebrzysty
· Karp
· Kleń
· Krąp
· Konger
· Leszcz
· Lin
· Lipień
· Łosoś
· Miętus
· Molwa
· Okoń
· Płoć
· Pstrąg Potokowy
· Pstrąg Tęczowy
· Pstrąg Źródlany
· Rdzawiec
· Rozpiór
· Sandacz
· Sieja
· Sum
· Szczupak
· Świnka
· Troć
· Węgorz
· Wzdręga
· Zębacz
Przyklej zdjęcie.
Wejdz na strone Kliknij Kliknij na : eigenes Bild anbringen Wybieramy zdjęcie z dysku. Nastepnie zaznaczamy: Ich bestätige...... Wpisujemy adres strony: Link ..... I klikamy na : Auf die pinnwand
Zobacz temat
 Drukuj temat
Moja rybka - coś ala po grecku - ale nie do końca
grzegorz1
Nie do końca jestem przekonany co do nazwy tej potrawy, ale co do smaku daję rękę sobie uciąć - po prostu niebo w gębie.
Jedzonko jest wynikiem moich własnych eksperymentów kulinarnych - dodatkowo podrasowałem rybę po grecku

skład
ok 1 kg filetów rybnych ( ja osobiście testowałem na filetach z karpia, oraz na dobrze wypłukanym śledziu - ale myślę, że każda rybka którą można obfiletować się tu sprawdzi )
3 - 4 marchewki
1-2 pietruszki
1/4 - selera
2-3 - cebule
4 pomidory ( od bidy koncentrat pomidorowy )
1 cytryna
1/4 szklanki namoczonych rodzynek
1 czerwona papryka
odrobina masła - takiego prosto od krowy he he (żadne masmixy czy margaryny)

filet delikatnie solę, kroję w paski, wyciskam na niego pół cytryny i obtaczam w mące. Następnie smażę przez niecałą minutę z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu (naj. olej słonecznikowy) tak aby mięso było na wpół surowe - po czym niezwłocznie wyciągam rybkę z gorącej topieli do wystygnięcia i szybko nakładam na nią trochę masła - tak aby się roztopiło pod wpływem temperatury stygnącej ryby. Nie wylewam z patelni tłuszczu po rybce.

marchewkę i pietruszkę ścieram na grubej tarce - selera na drobnej
przygotowuję cebulkę krojąc w talarki - lub jak kto chce
pomidory spażam wrzątkiem i ściągam z nich skórkę (dobre sparzenie ułatwia ściągnięcie skóry pomidora po wystygnięciu). Następnie kroję je na cztery bądź osiem części - w zależności od twardości pomidora.
Paprykę kroję w drobniutką kosteczkę.

Rozgrzewam tłuszcz na patelni i zazłacam cebulkę (można ją delikatnie przed smażeniem posłodzić - robi się wówczas bardziej miękka i nabiera specyficznego smaku).Po zazłoceniu cebulki dodaję starte ważywka i ćwierć szklanki białego wytrawnego wina / można od biedy zastąpić czerwonym/. Następnie przykrywam patelnię i duszę do uzyskania miękkości warzywek. Całość mocno pieprzę

A teraz najważniejszy zabieg

Głębokie szklane naczynie smaruję grubo masłem, wrzucam warstwę gorących warzyw prosto z patelni, przekładam rybką i rodzynkami i przykrywam kolejną warstwą warzyw. Następnie naczynie przykrywam i zawijam w ręcznik na około 3 godziny.
Jedzonko należy podawać na zimno - idealnie komponuje z chlebem, ryżem lub frytami

Życzę smacznego

P.S.
Jeżeli potraficie wytrzymać /bo mnie to się prawie nigdy nie udaje/ po wyciągnięciu z ręcznika wstawcie danie do lodówki na całą noc - następnego dnia jest dopiero świetne


Jeżeli macie własne sprawdzone sposoby na przygotowanie togo co wyciągneliście - to podzielcie się. Jeśli ktoś miał odwagę wypróbować mojego przepisu to proszę o komentarz.
Edytowane przez Labedziak dnia 08-01-2010 15:42
No i się zaczeło - moja żona polubiła wędkowanie i teraz nie może się doczekać kolejnego wyjazdu. Córka 6 lat i też chce wędkę - ha ha
Łowienie wciąga
 
bandziorek69
Hej Wink
Próbowałem tego przepisu. Jest świetny, niestety robiłem bez rodzynek gdyż moja kobieta ich nie lubi. Jedyne co bym w nim zmienił to smażenie rybki na oliwie z oliwek. Dopiero wtedy ma ciekawy smak. Oczywiście wedle gustu Wink
Polecam ten przepis.
........Bez wędki w ręku smutnie przemija
żywot każdego moczykija.........
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Panel informacji
Panel informacji -----------------
Aktualnie online
· Gości online: 12

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 15,480
· Najnowszy użytkownik: Dzideks
Przetłumacz stronę

Losowa Fotka
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Dawid
17-02-2018 16:44
kurła aż mi łzy poleciały !

Dawid
17-02-2018 16:44
Usmiech Usmiech Angry Usmiech Usmiech

Kondzio154
17-02-2018 15:20
Jest !!!

Exodus
17-02-2018 15:12
Złoto Wink

MatiQ
17-02-2018 12:37
Witam, szybko z roboty do domu i czas na skoki Usmiech

Abramis
16-02-2018 17:21
A do mnie ojciec zawita już jutro i przez tydzień będzie dorszowanie , może jakąś przerośniętą flądrę uda się złowić Wink

Semi
16-02-2018 08:58
Weekend, trzeba się zdrzemnąć do skoków i po skokach pakować się na wieś. Wink

Semi
15-02-2018 21:37
Oczywiście, jak zawsze. Wink

Abramis
15-02-2018 21:16
Cześć Wink , daj znać Tomku jak wyniki Frown

Semi
15-02-2018 17:18
Siemka, ja do rana w robocie i weekend. Wink A jutro lecę po południu nad Bug zobaczyć co słychać, może nawet z wędką skoczę.

44,865,531 unikalne wizyty Original Theme, Athos, by Thomas - Modified into Athos_Grey by Exodus