Maj 25 2018 10:48:13
Nawigacja
· Regulamin forum
· Regulamin PZW
· Strona główna
· Forum wędkarskie
· Kontakt
· Szukaj
· Dla zalogowanych
· Administracja
· Prognoza pogody
Wędkarstwo
· Rekordy na pierwszy plan
· Ogólne
· Gruntowe
· Karpiowe
· Spławikowe
· Muchowe
· Spinningowe
· Podlodowe
· Morskie
· Opowiadania
· Gatunki ryb
· Jak złowić
· Łowiska wędkarskie
· Inne
· Wędkarska szkoła
Warto zerknąć
· Artykuły
· Sprzęt wędkarski
· Galeria i tapety
· Sklepy wędkarskie
· Statystyki strony
· Wymiana linkami
· Site map
Toplista rekordów wędkarskich
· Internetowe rekordy Polski
· Rekordy strony
Toplista
· Amur
· Bass
· Belona
· Boleń
· Brosma
· Brzana
· Certa
· Czarniak
· Dorsz
· Głowacica
· Halibut
· Jaź
· Jelec
· Jesiotr
· Karaś pospolity
· Karaś srebrzysty
· Karp
· Kleń
· Krąp
· Konger
· Leszcz
· Lin
· Lipień
· Łosoś
· Miętus
· Molwa
· Okoń
· Płoć
· Pstrąg Potokowy
· Pstrąg Tęczowy
· Pstrąg Źródlany
· Rdzawiec
· Rozpiór
· Sandacz
· Sieja
· Sum
· Szczupak
· Świnka
· Troć
· Węgorz
· Wzdręga
· Zębacz
Przyklej zdjęcie.
Wejdz na strone Kliknij Kliknij na : eigenes Bild anbringen Wybieramy zdjęcie z dysku. Nastepnie zaznaczamy: Ich bestätige...... Wpisujemy adres strony: Link ..... I klikamy na : Auf die pinnwand
Zobacz temat
 Drukuj temat
Przepisy na dorsza
Ostry
Dorsz po Kaszubsku


Przepis na tą potrawę wynorałem nad morzem za straszną cenę.
Filety z dorsza kroimy w kostkę 2x2 cm. Robimy zalewę jak do marynowania grzybów. Szklanka octu na 2-3 szklanki wody, cukier, sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liście laurowe. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną zalewą zalewamy dorsza i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy dorsza, resztę po prostu wylewamy. Teraz kroimy cebulę w piórka. Dorsza układamy w naczyniu warstwami na przemian z cebulą, przesypujemy solą, pieprzem i przyprawami wg. gustu. Zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na kolejną dobę. Następnie całość mieszamy... i gotowe. Palce lizać, śledzie sie chowają!!!

Śledź w marynacie warzywnej


Drugi przepis też znad morza na śledzie w marynacie warzywnej. 1/2 kg śledzi, 1/3 puszki kukurydzy, 1/2 słoika marchewki z groszkiem, 3-4 ogórki kiszone, 4-6 czerwonych cebul, estragon, sól, cukier, pieprz w ziarenkach i mielony, estragon i papryka mielona. Śledzie zalewamy octem, doprawiamy solą i cukrem. Następnie wrzucamy warzywa, przyprawy, całość zalewamy olejem. Odstawiamy do lodówki na 2-3 dni. Sałatka jest rewelacyjna. Nie podaję tu celowo proporcji octu, oleju, cukru i soli oraz innych przypraw, bo każdy może sobie doprawić wg. swojego gustu. Ja np. lubię wszystko pikantno-kwaśne, ktoś może lubić mniej kwasu. Doskonały do tej sałatki jest ocet exquisit, ale trzeba wlać go ciut więcej bo i jest słabszy od normalnego octu. Życzę smacznego.Shock
Zapomniałem dodać, że do obydwu przepisów bardzo wskazane jest dodanie natki pietruszki i to szczerze.
Edytowane przez bobo160 dnia 23-03-2011 13:15
 
wojti80
Panie Adamie-za późno! nie dam rady zrobić dorsza na wigilie, ale cóż spróbuje i tak, dzięki!
 
Jans
Właśnie zalałem dorsza zalewą wg. przepisu.
Pozd. Jans
 
Rafalogi
Ten dorsz ma być surowy?
 
Ostry
rafalogi napisał/a:
Ten dorsz ma być surowy?

A co, chciałeś go gotować?Wink ma być surowy, tak samo jak śledzie, które się marynuje. Dodam, że przepis można modyfikować wg uznania pod względem przypraw, ale nie ryby!!! Najsmaczniejszy jest właśnie dorsz, może dlatego, że ma bardzo delikatne mięsko, przynajmniej ten własnoręcznie złowiony. Życzę Wesołych Świąt!!!
 
pibo
Ostry a znasz może przepis na tatara z dorsza,jak tak to zapodaj.Wink Lubie niektóre ryby na surowo.
pibo
 
Ostry
Tatar z dorsza


Posiekaj dorszyka nożykiem na drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny. Potem dodaj cebulkę, ogórka kwaszonego, magi w płynie i łyżkę koncentratu pomidorowego. Pycha !! Wołowy tatar się chowa !!Shock

Zapomniałem dopisać, że solą i pieprzem trzeba doprawić tatarka. Smacznego !!
Edytowane przez bobo160 dnia 23-03-2011 13:14
 
Jans
Dorszyk jak w tytule smakuje znakomicie na pewno na stałę zagości w moim jadłospisie. @ Ostry jak masz jeszcze jakieś tajemne przepisy dorszowe to śmiało.A może znasz przepis na rybkę jaką podają na niektórych kutrach , mówią na to susi z dorsza i podają to na chlebie.
Pozd. Jans
 
bobo160
Panowie odświeżę temat Wink bo mam chęć coś zrobić z moim złowionym dorszem Wink
Jak macie jakiś przepis na zupę z dorsza, lub też inny przepis na tatara z dorsza, to zapraszam do podzielenia się przepisami na tą wspaniałą pod względem walorów sakowych rybę.
Świdnica images45.fotosik.pl/48/25963d03907384cem.jpg Kapellen
 
Frantic
Ja proponuję tak jak Ostry, ale skromniej:
sól, cebula, olej i musi poleżeć kilka godzin, potem na świeży chlebek...
"Wędkarstwo i tak wystarczająco mocno kłóci się z etyką, by nie przeginać bardziej niż to konieczne" Danek
 
www.picasaweb.google.com/krzykamienski
bobo160
Dziś zrobiłem 3 potrawy z dorsza Wink
Pierwsza z przepisu kolegi Ostrego (Dorsz po Kaszubsku) ale będę musiał poczekać jeszcze do piątku, by ją spróbować Grin
Druga z kolei to najprostsza - usmażyłem 4 kawałki fileta na patelni Wink
A już trzecią sporządziłem z przepisu znalezionego w necie, ale... zmieniłem składniki w tym przepisie i zamiast czosnku (myślę że do ryby nie pasuje) dodałem kremowego chrzanu, nie wiem czy jest taki dostępny na polskim rynku, ale również dobrze jest zastąpić go zwykłym kupnym chrzanem ze słoiczka.
Polecam, bardzo pyszne ouch Smacznego... Wink

Dorsz w sosie chrzanowo-koperkowym

SKŁADNIKI:

* 1 filet dorsza
* 1 pomidor
* 1 cebula
* kilka oliwek
MARYNATA:
* 30 ml. oleju
* 60 ml. soku z cytryny
* sol i pieprz
* pół łyżeczki chrzanu (kupny w słoiczku)
* koperek


PRZYGOTOWANIE:

Rybę umyć, osuszyć. Z podanych składników przygotować marynatę. Koperek posiekać, wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz z chrzanem. Filet ryby pokroić na porcje i dokładnie polać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 1,5 godz.
Przygotować kawałki folii aluminiowej do każdej porcji. Na każdym położyć plasterki z połowy pomidora i cebuli, na wierzchu położyć rybę. Polać marynatą i posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami. Folie zawinąć i wstawić do piekarnika. Piec w gorącym piekarniku (180 °C) około 10 min. Pod koniec odwinąć aluminiową folię i zapiekać jeszcze przez około 5-7 minut.
Świdnica images45.fotosik.pl/48/25963d03907384cem.jpg Kapellen
 
okoniolowca
To chyba odpowiedni temat.

Jakies rady odnośnie wędzenia owej ryby ? Jako ryba morska, przygotowanie solanki pewnie nieco rożni sie od tej ''klasycznej'' do ryb słodkowodnych.

Kwestia drewna czasu i temperatury to zazwyczaj czynniki uzależnione od rodzaju wędzarni itp. Ale zawsze milo będzie przeczytać co macie do powiedzenia na ten temat ;]
Złowiłem rybę, ryba to wie i ja to wiem. I to mi wystarczy. Wink
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Panel informacji
Panel informacji -----------------
Aktualnie online
· Gości online: 9

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 15,491
· Najnowszy użytkownik: beny2000
Przetłumacz stronę

Losowa Fotka
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Semi
25-05-2018 08:32
A ja już jadę do domu, a po południu nad Bug. Frown

Abramis
25-05-2018 07:00
Cześć Wink Zazwyczaj to na co czekamy mija szybko bezradny

MatiQ
24-05-2018 21:16
I ja w połowie sierpnia mam dwa tygodnie laby, znając życie nie zdążę się obrócić i urlop minie :*

Semi
24-05-2018 19:46
Niee, urlop szybciej. Wink

Exodus
24-05-2018 18:44
Zleci tak szybko jak urlop Wink

Semi
24-05-2018 08:20
Ja też w sierpniu chyba będę urlopował.

Abramis
24-05-2018 06:13
Cześć Wink Witaj w klubie Exo, jeszcze tylkooo... 2,5 miesiąca huha

Semi
23-05-2018 22:07
Zleci moment Michał. Ja w piątek rano wracam w końcu do domu z mazurskich stron.

Exodus
23-05-2018 20:26
Kurcza do urlopu jeszcze 2,5 miesiąca, coś mi sił brak ostatnio.

MatiQ
23-05-2018 11:24
Ja jeszcze dwie i pół godzinki i do domu Usmiech

46,986,064 unikalne wizyty Original Theme, Athos, by Thomas - Modified into Athos_Grey by Exodus