Kwiecień 29 2017 11:24:31
Nawigacja
· Regulamin forum
· Regulamin PZW
· Strona główna
· Forum wędkarskie
· Kontakt
· Szukaj
· Dla zalogowanych
· Administracja
· Prognoza pogody
Wędkarstwo
· Rekordy na pierwszy plan
· Ogólne
· Gruntowe
· Karpiowe
· Spławikowe
· Muchowe
· Spinningowe
· Podlodowe
· Morskie
· Opowiadania
· Gatunki ryb
· Jak złowić
· Łowiska wędkarskie
· Inne
· Wędkarska szkoła
Warto zerknąć
· Artykuły
· Sprzęt wędkarski
· Galeria i tapety
· Sklepy wędkarskie
· Statystyki strony
· Wymiana linkami
· Site map
Toplista rekordów wędkarskich
· Internetowe rekordy Polski
· Rekordy strony
Toplista 2016
· Amur
· Bass
· Belona
· Boleń
· Brosma
· Brzana
· Certa
· Czarniak
· Dorsz
· Głowacica
· Halibut
· Jaź
· Jelec
· Jesiotr
· Karaś pospolity
· Karaś srebrzysty
· Karp
· Kleń
· Krąp
· Konger
· Leszcz
· Lin
· Lipień
· Łosoś
· Miętus
· Molwa
· Okoń
· Płoć
· Pstrąg Potokowy
· Pstrąg Tęczowy
· Pstrąg Źródlany
· Rdzawiec
· Rozpiór
· Sandacz
· Sieja
· Sum
· Szczupak
· Świnka
· Troć
· Węgorz
· Wzdręga
· Zębacz
Przyklej zdjęcie.
Wejdz na strone Kliknij Kliknij na : eigenes Bild anbringen Wybieramy zdjęcie z dysku. Nastepnie zaznaczamy: Ich bestätige...... Wpisujemy adres strony: Link ..... I klikamy na : Auf die pinnwand
Zobacz temat
 Drukuj temat
Przepisy na ciasto wędkarskie
stasiu
Poszperałem troszeczke na internecie i znalazłem troszeczke przepisów na ciacho, oto one.




Przepis 1:
Biały chleb lub bułkę mieszamy z kilkoma ugotowanymi ziemniakami i niewielką ilością pszennej mąki. Całość ugniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. W celu uzyskania ciągliwości i spoistości pod koniec ugniatania należy dodać nieco oleju roślinnego.

Przepis 2:
Wymieszać ze sobą mąkę z odrobiną cukru, zalaną mlekiem z rozpuszczonymi drożdżami. Dozując mąkę w odpowiednich ilościach, uzyskujemy pożądaną konsystencję. Do ciasta można dodać białych robaczków lub posiekane dżdżownice. Dodatek oleju jadalnego nada dodatkowej spoistości i sprężystości.

Przepis 3:
Mieszamy ze sobą: jajko, utarty ząbek czosnku, trochę miodu razem z mąką pszenną (2 części) i ziemniaczaną (1 część). Ciasto gotowe po uzyskaniu spoistej masy.

Przepis 4:
Larwy chruścika mieszamy z mąką pszenną i żółtkiem z jajka z dodatkiem niewielkiej ilości wody.

Przepis 5:
Gotujemy szklankę kaszy manny w szklance wody. Po ostygnięciu ugniatamy z dodatkiem margaryny, cukru oraz niewielką ilością cukru waniliowego.

Przepis 6:
Twaróg ucieramy z miodem i odrobiną wody. Całość topimy na spokojnym ogniu z dodatkiem mąki pszennej tak długo, aż uzyskamy ciągliwe ciasto.

Przepis 7:
Ugotowane, ostudzone ziemniaki wygniatamy z dodatkiem soli, cukru oraz mąki pszennej a następnie całość gotujemy przez około pół godziny. Ciasto dobre na karpie, leszcze, płocie.

Przepis 8:
2 ugotowane jajka, miód, mąka oraz dowolny atraktor zapachowy.
Z dwóch jajek potrzebne będą nam tylko żółtka, które musimy starannie rozgnieść. Następnie dodajemy dowolny atraktor zapachowy i miód (1 łyżeczka od herbaty). Mąkę dodajemy, aby uzyskać pożądaną konsystencję ciasta.
 
stasiu
cd.
Przepis 9:
Ugnieć 2 - 3 ząbki czosnku, dodaj mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj z odrobiną wody i oleju.

Przepis 10:
Ugnieć kawałek świeżej bułki z dodatkiem łyżki stołowej anyżku, łyżeczki cukru.

Przepis 11:
W bardzo małej ilości gotującej wody rozpuść torebkę cukru waniliowego, troszeczkę masła zagęść kaszę manną, którą potem na gorąco ugniataj.

Przepis 12:
Ugnieść ugotowanego ziemniaka z mąką pszenną i posiekanymi dżdżownicami

Przepis 13:
Miękisz razowego chleba wygniatamy z olejem przesmażonym razem z odrobiną drobno posiekanej cebuli.

Przepis 14:
Miękisz białego chleba ugniatamy z silnie odstanym białym serem.

Przepis 15:
Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 1/3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 - 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. Następnie dosypujemy mąki tak, aby trzymało się haczyka.

Przepis 16:
Upiec w piekarniku duży ziemniak o żółtym miękiszu. Po wyjęciu z piekarnika szybko obrać i ugnieść gorący ziemniak z żółtkiem i ok. 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Przepis 17:
Ugnieść ziemniaka z serkiem topionym i mąką tortową

Przepis 18:
2 łyżki stołowe mąki pszennej, 1 łyżki stołowej cukru, 1 żółtko i trochę oleju. Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.

Przepis 19:
Ugnieść miękisz z bułki z białym serem, 1 łyżeczki siemienia konopnego i ok.1 łyżeczki miodu.
 
stasiu
cd.
Przepis 20:
Ugnieść ugotowanego ziemniaka z żółtkiem, 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki kukurydzianej.

Przepis 21:
Do kawałka czystego płótna włóż miękisz ze świeżej bułki, tyle samo mielonych konopi oraz troszkę oleju. Całość zamocz w ciepłej wodzie i długo ugniataj przez płótno.

Przepis 22:
Biszkopt ugnieć z mlekiem, aż do otrzymania lekko kleistej masy. Można dodać trochę cukru.

Przepis 23:
Świeży piernik ugnieć z dodatkiem miodu i cukru.

Przepis 24:
Wsyp do naczynia 2 - 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki kukurydzianej i jedną łyżkę cukru. Wszystko połącz świeżą krwią (może ktoś ze znajomych pracuje w zakładach mięsnych). Ciasto sprawdzone na liny

Przepis 25:
Włóż do naczynia jednakową ilość puree ziemniaczanego, mąki żytniej, puree z ugotowanego bobu. Dodaj środek wiążący składający się z cukry i miodu.

Przepis 26:
Wyprażone na patelni płatki owsiane zagniatamy z ugotowanym ziemniakiem.

Przepis 27:
Zimne, ugotowana ziemniaki ugniatamy z mąka na jednolitą masę, z której formujemy kulki i wrzucamy je do gotującej wody. Po ok. 2 - 3 minutach siekamy kulki nożem i zagniatamy powtórnie z larwami ochotki lub siekanymi dżdżownicami.

Przepis 28:
razowy chleb
gotowany ziemniak
olej słonecznikowy
nostrzyk
 
stasiu
Przepis 29:
miąższ z bułki
gotowany ziemniak
olej lub masło
barwnik spożywczy (żółty lub czerwony)
atraktor (wanilia, nostrzyk lub inny atroaktor płociowy)

Przepis 30:
Zmieszać w równych proporcjach mąkę pszenną, kukurydzianą, kaszę mannę i ugnieść z surowym jajkiem

Przepis 31:
ok 7 dag sera pleśniowego, 1 paczka konopi oraz 1 porcja tartego parmezanu. Włożyć ser do miseczki i rozgnieść go łyżką, następnie wsadzić do rozgrzanego piekarnika, aby go całkowicie roztopić. Wymieszać ser z ziarnem konopi i łyżką parmezanu.

Przepis 32:
Kawałek czerstwego chleba zamoczyć w zimnej wodzie aż całkowicie namoknie i wycisnąć jak najmocniej. Włożyć masę w czystą ścierkę i wykręcać tak długo aż pasta nie uzyska konsystencji surowego ciasta. Następnie ugniatać go, dopóki nie przestanie przyklejać się do rąk. Rozsądnie dodawać dodatki smakowe i barwniki.

Przepis 33:
Na patelnię wlewamy trochę wody (na tyle dużo, aby przykryła całą powierzchnię patelni) i doprowadzamy ją do wrzenia. Kiedy już to nastąpi przykręcamy ogień i powoli wsypujemy kaszę tak, aby ciasto nie było zbyt wodniste cały czas mieszając. Zdejmujemy ciasto, czekamy aż trochę przestygnie i dodajemy do niego mąkę kukurydzianą do czasu, aż mąka wchłonie nadmiar wody i nada ciastu żółtawy kolor. Na sam koniec dodajemy odrobinę oleju, dzięki temu ciasto nie klei się i nie wysycha, oraz atraktory - może to być miód, czosnek, wanilia, anyż

Przepis 34:
Miąższ babki drożdżowej ugniatamy z niewielką ilością czosnku i cynamonu

Przepis 35:
Miąższ bułki ugnieść z niewielką ilością serka topionego w razie potrzeby dodać trochę mąki kukurydzianej.

Przepis 36:
Miękisz ze świeżej bułki wyłożyć na kawałek czystego płótna i zamoczyć w ciepłej wodzie. Po odsączeniu nadmiaru wody ugnieść ciasto przez płótno. Dodać substancje zapachowe.

Przepis 37:
2-3 łyżki stołowe mąki pszennej, łyżeczkę mąki kukurydzianej łyżeczkę cukru pudru - dokładnie wymieszać, aż do uzyskania właściwej konsystencji.

Przepis 38:
Piernik ugnieść z dodatkiem miodu, aż do otrzymania właściwej konsystencji.

 
stasiu
cd.
Przepis 39
Mąkę ziemniaczaną lub ryżową ugnieść z dodatkiem oleju jadalnego aż do otrzymania jednolitej masy.

Przepis 40:
Surowe żółtko jajka ugnieść z mąką pszenną i odrobiną mąki kukurydzianej

Przepis 41:
Obrane, gotowane ziemniaki ugnieść z żółtkiem. dodać łyżeczkę stołową cukru pudru i tyle samo mąki kukurydzianej. Wymieszać, dbając o właściwą konsystencję

Przepis 42:
Ugotowane żółtko jaja ugnieść z ziemniakiem i miąższem bułki pszennej i odrobiną mąki

Przepis 43:
Z zaparzoną mączkę konopną (mielone konopie zaparzone w termosie), wyrobić z mąką kukurydzianą i zapachem (np. nostrzyk). Dodać do tego nieco oleju jadalnego, dzięki któremu ciasto dobrze się wygniata i nie jest ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. Ciasto można barwić na różne kolory.

Przepis 44:
Do gotującej się kaszy manny dodać starty żółty ser całość dokładnie wymieszać. Po wystygnięciu ugnieść z mąką pszenną i kukurydziana.

Przepis 45:
1 cz. zmielonych konopi 1 cz. zmielonego siemienia lnianego zaparzyć w termosie, po wystygnięciu ugnieść z mąką pszenną.

Przepis 46:
Zagotować mleko wraz z mielonymi konopiami dodać kasze manną do uzyskania gęstego ciasta. Po wystygnięciu wyrobić i w razie potrzeby dodać trochę kaszy

Przepis 47:
Przygotować ciasto z kaszy manny według dowolnego przepisu po wystygnięciu wyrobić z ugotowanym ziemniakiem

Przepis 48:
Miąższ świeżego chleba wyrobić z kukurydzą z puszki w razie potrzeby dodać trochę mąki

Przepis 49:
Ziemniaka ugnieść z mąką i jajkiem otrzymane ciasto uformować w wałeczki o średnicy ok. 1 cm i gotować w wodzie z dodatkiem cukru i goździków

Przepis 50:
2 łyżki stołowe mąki pszennej, 1 łyżka stołowej cukru pudru, 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 żółtko i trochę oleju, szczypta soli. Całość dokładnie ugnieść. Jeśli ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.

Przepis 51:
Miąższ razowego chleba ugnieść z żółtkiem jajka, odrobiną mąki kukurydzianej i ząbkiem czosnku.

Przepis 52:
Miąższ razowego chleba ugnieść z ziemniakiem, serkiem topionym i mąką

Przepis 53:
Gotujemy szklankę wody z 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy prażonej bułki tartej, dwie łyżeczki oleju. Wyrabiamy z mąką aż od uzyskania żądanej konsystencji

Przepis 54:
Ugnieść świeży piernik z dodatkiem miodu i łyżeczką cukru. Odrobinę szafranu, dwie łyżeczki stołowe mąki kukurydzianej i trochę cukru wrzucić do niewielkiej ilości przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodać mąki kukurydzianej. Ugnieść miękisz ze świeżej bułki z dodatkiem białego sera. Dodać łyżeczkę zmielonych konopi i jedną łyżkę miodu. Ponownie ugnieść ciasto

Przepis 55:
Rozgnieciony groszek konserwowy wrabiamy na jednolite ciasto dodając 1cz mąki kukurydzianej 1 cz. mielonych płatków owsianych i 2 cz. mąki pszennej

Przepis 56:
Do czystego naczynia wsypać białej mąki pszennej i wlać trochę wody. Dobrze wymieszać. To ciasto może być używane bez żadnych dodatków. Można dodać łyżeczkę cukru, zapach anyżowy lub 1-2 rozdarte ząbki czosnku.

Przepis 57:
Do kawałka czystego płótna włożyć miękisz ze świeżej bułki. Całość namoczyć w ciepłej wodzie i długo ugniatać przez płótno. Potem dodać zapach.

Przepis 58:
Mączkę ziemniaczaną lub mączke ryżową ugniatać z dodatkiem oleju jadalnego aż do otrzymania jednolitej masy.

Przepis 59:
Piernik ugniatać z dodatkiem miodu aż do utrzymania wymaganej konsystencji.

Przepis 60:
miąższ z bułki
gotowany ziemniak
olej lub masło
barwnik spożywczy (żółty lub czerwony)
atraktor (wanilia, nostrzyk)

--------------
 
Matik12
Widzę już dawno nikt się tu nie wypowiadał ale mam jedno pytanie: czy na takie ciasto ryby będą brały bez wcześniejszego nęcenia? Chodzi mi o to że jakbym zrobił takie ciasto w miejscu gdzie nikt nigdy na ciasto nie łowił (bo tak przypuszczam) to czy ryby będą brały od razu czy kilka dni je będę musiał przyzwyczajać?
 
pepsi116
Próbuj wszystko jest możliwe. A jak nastawiasz się na plocie,leszcz dodaj aromat waniliowy
 
Grucha_95
Ja mam przepis na coś takiego:

zmielone otręby pszenne, kukurydza, jakieś orzeszki, słonecznik (bardzo drobno zmielone),
kasza manna, kaszka kukurydziana i oczywiście atraktor.

Zagotować troszkę wody (w zależności ile się chce ciasta) wsypać troszkę tych zmielonych składników,
dodać troszkę kaszy mannej (dosłownie łyżkę na szklankę składników) i kaszki kukurydzianej i powoli mieszać na ogniu aż zgęstnieje. Na koniec dodać troszkę oleju aby się nie kleiło do palców. Dodać odpowiednią ilość atraktora i ciasto gotowe. Piszcie co złowiliściePfft
Edytowane przez bobo160 dnia 25-06-2009 18:35
 
Arin
Witam.

Ja zwykle stosuje takie.

5 łyżek mąki (kopiate)
1 jajko
1 łyżka oleju

WodE stopniowo dodawać aż uzyska dobrą konsystencje.
Posiekany ząbek czosnku (sok malinowy itp.)
Wszystko wymieszać.
 
cyklon007
Koledzy, jestem tutaj nowy i nie wiem jak zrobić dobre ciasto na płotkę, na jednych forach piszą, że z mąki, a na innych że z bułki. Kolega mi mówił że jak z mąki to :
-mąka
-woda
-aromat do ciasta

eksperymentowałem i wyszło mi ładne ciasto, ale nic nie brało

Proszę o szybką pomoc, z góry dziękuje. Frown
Edytowane przez bobo160 dnia 03-01-2012 20:15
 
Semi
Ciasto z mąki i wody zdaje naprawdę egzamin, mój wuj od lat na takowe łowi i czasami mnie przekona do tej przynęty. Używam jej jednak tylko na łowiskach typu stawy, jeziorka, na innych łowiskach jakoś mi nie leży taka przynęta. W Twoim przypadku brak brań mógł być spowodowany dodaniem zapachu do ciasta. Wielu ludzi dodaje go i później się dziwi, że ryby omijają przynętę szerokim łukiem. Nie mam zaufania do tego typu dodatków. Wolę łowić na ciasto zrobione z samej mąki i wody. Następna sprawa, jak chcesz łowić płotki to próbuj na pęczak, parzoną pszenicę lub robaczki, będziesz miał lepsze wyniki. Wink
Człowiek oprócz strawy i wody, potrzebuje też do życia chwili spokoju i kontaktu z naturą, inaczej głupieje.
Semi.
 
zimny
Oglądałem ostatnio jakiś film, w którym gość łowił na ciasto zrobione z zanęty wędkarskiej. Macie może jakiś pomysł w jaki sposób wykonać takie ciasto??
[img]http://img688.imageshack.us/img688/5707/userbarssr.jpg[/img] is not a valid Image.
 
Kuros01
Przepis jest dosyć prosty. Ok 100g zanęty, 1 jajko i odrobinka oleju. Najpierw wymieszaj jajko z olejem, później dosypuj stopniowo zanęty (aż do osiągnięcia żądanej konsystencji) i wyrabiaj ciasto.
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Panel informacji
Panel informacji -----------------
Aktualnie online
· Gości online: 4

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 15,431
· Najnowszy użytkownik: Ozzy
Przetłumacz stronę

Losowa Fotka
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Semi
29-04-2017 09:13
No to lecę, jeszcze gdzieś do wędkarskiego trzeba wstąpić i robactwo zakupić. Wink

marec-ki
28-04-2017 21:56
To połamania wszystkim co będą Frown na majówce Wink

Semi
28-04-2017 21:32
Marek u mnie też ciężko było, ale chcą żebym pojechał 10.05 na poligon do Nowej Dęby to mi dali cały tydzień laby. Wink Kurcze już mam dość, non stop gdzieś mnie nosi poza domem. Smile

marec-ki
28-04-2017 21:19
Ja majówka w domu Smile nie dali mi wolnego w 2 maja }{

Semi
28-04-2017 21:15
Zobaczymy, na razie aura o kilka godzin opóźniła mój wyjazd, nie chciało mi się w duży ruch w deszczu podróżować, jutro będzie luźniej. Wink

seb@s
28-04-2017 20:47
Semi powodzenia i traf jakieś zielone a najlepiej złote Wink.

seb@s
28-04-2017 20:46
Wiąże spore nadzieje na duże prosiaki Pfft. W zeszłym roku Marcin miał mega wynik a liny w granicach 50 cm nie łowi się codziennie.

Exodus
28-04-2017 19:31
Kesu tylko miarki nie zapomnij Wink Chodzi o kieliszek Wink bo o rybe będzie gorzej Wink

Semi
28-04-2017 18:16
No i plany się zmieniły, rano jade jutro, a braciak właśnie siedzi nad Bugiem, miał już ładne branko, karpiki podduszają. Wink

Semi
28-04-2017 17:51
A tam stresik, podjarany jesteś po prostu tymi okazami co je będziesz łowił w tym jeziorku. Wink

40,106,119 unikalne wizyty Original Theme, Athos, by Thomas - Modified into Athos_Grey by Exodus