Luty 25 2018 18:36:27
Nawigacja
· Regulamin forum
· Regulamin PZW
· Strona główna
· Forum wędkarskie
· Kontakt
· Szukaj
· Dla zalogowanych
· Administracja
· Prognoza pogody
Wędkarstwo
· Rekordy na pierwszy plan
· Ogólne
· Gruntowe
· Karpiowe
· Spławikowe
· Muchowe
· Spinningowe
· Podlodowe
· Morskie
· Opowiadania
· Gatunki ryb
· Jak złowić
· Łowiska wędkarskie
· Inne
· Wędkarska szkoła
Warto zerknąć
· Artykuły
· Sprzęt wędkarski
· Galeria i tapety
· Sklepy wędkarskie
· Statystyki strony
· Wymiana linkami
· Site map
Toplista rekordów wędkarskich
· Internetowe rekordy Polski
· Rekordy strony
Toplista
· Amur
· Bass
· Belona
· Boleń
· Brosma
· Brzana
· Certa
· Czarniak
· Dorsz
· Głowacica
· Halibut
· Jaź
· Jelec
· Jesiotr
· Karaś pospolity
· Karaś srebrzysty
· Karp
· Kleń
· Krąp
· Konger
· Leszcz
· Lin
· Lipień
· Łosoś
· Miętus
· Molwa
· Okoń
· Płoć
· Pstrąg Potokowy
· Pstrąg Tęczowy
· Pstrąg Źródlany
· Rdzawiec
· Rozpiór
· Sandacz
· Sieja
· Sum
· Szczupak
· Świnka
· Troć
· Węgorz
· Wzdręga
· Zębacz
Przyklej zdjęcie.
Wejdz na strone Kliknij Kliknij na : eigenes Bild anbringen Wybieramy zdjęcie z dysku. Nastepnie zaznaczamy: Ich bestätige...... Wpisujemy adres strony: Link ..... I klikamy na : Auf die pinnwand
Zobacz temat
 Drukuj temat
Kotleciki z ryb w zalewie octowej
miros
Kotleciki w zalewie octowej.

Super zakąsko-przystawka na różnego rodzaju spotkania towarzyskie( w szczególności męskie), co bardziej wtajemniczonym nie muszę tłumaczyć.
Składniki kotlecików.
1-kg ryby.
2-15-20dkg boczku surowego.
3-2 jajka.
4-1 cebula.
5-bułka tarta( ilość w zależności od lepkości masy).
6-pieprz.
7-sól.
8-1 stołowa łyżka oleju.
Składniki zalewy.
1-5 szklanek wody.
2-1szklanka octu 10%.
3-liście laurowe.
4-ziele angielskie.
5-piepsz ziarnisty.
6-jedna cebula.
7-sól.
8-cukier.
9- mała lub pół marchwi.
Sposób przyrządzenia masy.
Ryby trzeba oskrobać i przygotować do mielenia, ja robię tak, po oskrobaniu nie wypatroszeniu odcinam głowę razem z częścią brzuszną i usuwam wszystkie płetwy, tak jak pokazane na zdjęciu, w ten sposób nie tracę dużo czasu na przygotowanie ryb.
images39.fotosik.pl/66/b7c194c09f543243m.gif
Następnie mielę je maszynką do mielenia, potem w ten sam sposób mielę boczek(sama ryba jest za sucha), ścieram jedną cebulę na tarce i wbijam jajka, oczywiście wszystko solę i pieprzę oraz dodaję łyżkę oleju.
Następną czynnością jest ugniatanie całej masy po czym zaczynam dosypywać bułkę tartą w małych ilościach i ugniatać ,do tego stopnia aż masa nie będzie przyklejać się do rąk i można z niej uformować kulki, nie robie większych od orzecha włoskiego.
Następnie obtaczam w bułce tartej i na patelnię.
Sposób przyrządzenia zalewy.
Do wyżej wymienionej proporcji wody z octem dodaję cebulkę pokrojoną w plastry, marchew tak samo, liście laurowe nie więcej jak 5-6sztuk, ziele angielskie 5sztuk, pieprz ziarnisty koło 10sztuk, sól i cukier do smaku.
Wszystko gotujemy, tak przyrządzoną zalewą można po lekkim przestudzeniu zalewać słoiki z naszymi kotlecikami, dla dłuższego terminu ważności trzeba je przepasteryzować.
images46.fotosik.pl/70/4de63257dc21ce02m.jpg
A tak wyglądają po całej tej operacji.Wink
Edytowane przez Labedziak dnia 08-01-2010 15:18
 
Rafalogi
No to kiedy Miros Nas zapraszasz na te męskie kotleciki Wink...
Powiem szczerze że nie źle to wygląda,a smakuje pewnie jeszcze lepiej.
Przekonam się jak spróbuję ....smażyło się kotlety z ryb,a i owszem,ale jakoś nigdy mi nie przyszło do głowy aby je marynować...disa..
Lubię takie wynalazki więc pewnie parę krąpi w tym roku przeznaczę właśnie na te męskie kotleciki..beer
 
miros
Polecam bo warto, a jak była by taka okazja to jak najbardziej zapraszam na skropioną degustację.Wink
 
Grzesiek
miros napisał:
Polecam bo warto, a jak była by taka okazja to jak najbardziej zapraszam na skropioną degustację.Wink


Polecasz Miros skropić kotleciki cytryną...? ? ? Wink
Fakt - wygląda nieźle i nie trzeba szlachetnych ryb, by potrawa była dobra.
Zwłaszcza jako.... zakąska! hahaha

Pozdrawiam, Grzesiek
Gdzie żyje etyka, tam ryba nie znika ! ! ! Czasem i po szkodzie głupi
Nie zmieniam avatara ]:> Duze_Bu
 
lawinka
Miros, spróbuj do masy rybnej dodać drobno posiekaną natkę pietruszki(dużo) i mieloną gałkę muszkatołowa lub przyprawę do ryb.
Zalewę robię w proporcji 3/4 szklanki octu do 1 szklanki wody. Nie trzeba się też bać mocniej posłodzić zalewę. To bardzo dodaje smaku i wcale nie jest za słodkie. Na podaną wyżej ilość octu i wody daję 4 łyżki cukru.
Tą samą zalewę stosuję do całych smażonych rybek.
 
Grzes77
Spróbuję ten przepis Miros bliżej lata z tym, że ja zawsze zalewę robię 1-3 a nie 1-5. Wiadomo, że to kwestia smaku i gustu, ale wydaje mi się że Twoja lekko słabawa Wink. Lubię robić nowe rzeczy i przepisy dlatego podoba mi się ten, dzięki za zapodanie tematu Wink.
 
miros
lawinka napisała
Miros, spróbuj do masy rybnej dodać drobno posiekaną natkę pietruszki(dużo) i mieloną gałkę muszkatołowa lub przyprawę do ryb.
Zalewę robię w proporcji 3/4 szklanki octu do 1 szklanki wody. Nie trzeba się też bać mocniej posłodzić zalewę. To bardzo dodaje smaku i wcale nie jest za słodkie. Na podaną wyżej ilość octu i wody daję 4 łyżki cukru.
Tą samą zalewę stosuję do całych smażonych rybek.


Sprawdziłem i muszę przyznać że lepsze, tak trochę pokombinowałem, nawet zrobiłem kilka z przyprawą typu wegieta w stosunku jeden kilogram masy, jedna łyżka przyprawy.
No i zalewa na bardziej słodko też przypadła mi do gustu.Wink
 
Mareczek24
miros zakąska superrrr twoje zdrowie beerShock
 
miros
mareczek24 napisał(a):
miros zakąska superrrr twoje zdrowie beerShock

Hehe, dokładnie wyprubowana niejednokrotnie.beer
 
Exodus
Z tego co pamiętam, miałeś wysłać pare do mnie, jakoś do dziś nie doszło Wink
Na wszystkie pytania dotyczące wędkarstwa, odpowiadam tylko na forum.....
www.narybki.net/as/aaaaaaaaa.jpg
 
Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Panel informacji
Panel informacji -----------------
Aktualnie online
· Gości online: 16

· Użytkowników online: 1
Labedziak

· Łącznie użytkowników: 15,484
· Najnowszy użytkownik: Bogdan60
Przetłumacz stronę

Losowa Fotka
Shoutbox
Musisz zalogować się, aby móc dodać wiadomość.

Grzes77
25-02-2018 17:58
Siemka Wink

Labedziak
25-02-2018 12:24
Witam Wink

Exodus
25-02-2018 12:11
Ja też dziś fladrę zaliczyłem Wink

Semi
25-02-2018 11:58
To co się kurde w odpowiednim temacie nie chwalisz ?? Kij Wink

MatiQ
25-02-2018 11:24
Witam, otwarcie sezonu 2018 uważam za zrealizowane Shock

Semi
25-02-2018 10:16
Siemka. ___

Abramis
24-02-2018 23:31
A to spoko, na pewno wstawię (zgłoszę) te rybki już niedługo Wink

Exodus
24-02-2018 17:59
Laba już znalazł czas ża dodatkowe 3000 zł na miesiąc Wink

Labedziak
24-02-2018 17:58
Abramis, może nie tyle ze koniec, tylko ze czasu tak jakby coraz mniej. Nie ma niekiedy czasu dodać tych ryb do Toplisty. disa

Abramis
24-02-2018 14:52
Witam Wink Pamiętam co pisaliście o zgłaszaniu ryb , że już koniec , na szczęście i największego dorsza i zębacza mam zdjęcia z miarką (Na wszelki wypadek) Usmiech

45,022,635 unikalne wizyty Original Theme, Athos, by Thomas - Modified into Athos_Grey by Exodus